28 Şub VİZE
Kırklareli’nin ilçesi Vize’nin eski adı Bizye ya da Biza olarak geçiyor. Adının kaynağıyla ilgili rivayetler çeşitli. Kimi Byzas isimli Trak kralını işaret ediyor, kimi Yunan mitolojisindeki Byza adlı kaynak perisini…
Kralın adı daha gerçekçi bir teori olsa da bölgenin su bakımından zenginliği ve dünyanın en büyük su kanallarından olan “Roma Su Yolu” da mitolojiyi haklı çıkarır gibi. Etraftaki höyüklerin sayısı ve özelliklerinden çok eski zamanlardan beri önemli bir yerleşim yeri olduğunu anlamak hiç de zor değil. 40’tan fazla höyükte yapılan çalışmalarda ele geçen bulguların bazıları İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
Trakya’nın Tek Antik Tiyatrosu
Trakya bölgesinin tek antik tiyatrosu yapılan kazılar sonunda gün ışığını görmüş. MS 2’nci yüzyılda Roma döneminde inşa edilen tiyatronun oturma yerleri, yolları, orkestra bölümü ve sahnesi tüm görkemiyle ayakta.
Tiyatro kadar olmasa da hâlâ sağlam kalmayı başarabilen Vize Kalesi de günümüz ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaya devam ediyor. Kale, ilk olarak MÖ 72 yılında inşa edilmiş, farklı dönemlerde onarım görmüş ve bugüne ulaşmış. Bölgede çok sayıda mağara ve manastır da görmek mümkün.
Mağara Zengini
Trakya’daki büyük karstik mağaraların sayısı 25, bunun 19’u Vize’de. İçlerinde en önemlisi kabul edilen Yenesu Mağarası’nın turizme açılması için çalışmalar sürüyor. Yaklaşık 1.5 kilometre uzunluğunda ve birçok damlataş gölünü barındıran mağaranın masalsı bir atmosferi var.
6. Yüzyıldan Miras
Manastırlara gelince ne yazık ki çoğu insanın içini acıtacak derecede tahrip edilmiş durumda. Kaderlerine terk edilmiş antikçağ kalıntıları arasında Aya Nikola Manastırı’na köylülerden biri sahip çıkmış. 6’ncı yüzyılda, Jüstinyen döneminde yapılan Aya Nikola, kaya manastırlarının en iyi örneklerinden biri.
Sultanlar Yolu
Vize ile ilgili maalesef unutulmaya yüz tutmuş önemli bir bilgi de Kanuni Sultan Süleyman’ın 1. Viyana Kuşatması için kullandığı yolun Vize’den geçmesi… Doğayı ve tarihi sevenler bu yolu günümüzde yeniden keşfetmişler ve “Sultanlar Yolu” adıyla işaretlemişler. Yol, İstanbul’da Topkapı Sarayı ile Kanuni’nin bu kuşatma sırasında otağını kurduğu Viyana’nın Simmering Köyü arasında 2.000 kilometreden fazla bir mesafeyi kapsıyor.
Kıyıköy
Vize’nin sahilindeki en popüler kasaba Kıyıköy. Doğal bir limana sahip, bu yüzden balıkçılar için korunaklı bir sığınak. Bir zamanlar Rumların yaşadığı köyde halk balıkçılık ve ormancılık yapıyor. Karadeniz’in bütün haşmeti ve hırçınlığıyla, üç bir tarafından kuşattığı Kıyıköy’e Bizans kalıntılarından geçerek giriliyor. Sanki bir su kemeri veya bir kale kapısı gibi. Eski, bazıları yıkık ama hoş, iki katlı evlerden oluşan anacaddesi çok güzel. Aşağı, kıyıya doğru inen yoldan, yazın denize girilen bir plaj ve balıkçıların barındığı koya ulaşabilirsiniz.
Kastro Deresi
Eskiden korsanlar tarafından kullanıldığı söylenen mağaralar hayal gücünüzü harekete geçirecek. Yaklaşık 20 km uzağındaki Kastro Deresi’ne uğramayı ihmal etmeyin. Kartaltepe ise günbatımını izlemek için harika bir seçim olur; bana teşekkür edersiniz. Kıyıköy, İstanbul’a sadece 165 km uzaklıkta ama bambaşka bir zamanda yaşıyor. Özellikle yürüyüş sevenler ve balık tutkunları için öneririm.
DAHASI VAR
Kırklareli ve Babaeski yazılarıma da göz atmayı unutmayın!