VALETTA

VALETTA

Malta’nın başkenti Valetta, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde. Bu küçük ama güzel başkentin görülmesi gerekenler listesinin başında, Vaftizci Yahya’ya adanan Aziz John eş-Katedrali var. Malta’nın en meşhur dini yapılarından biri.

1570’lerden miras bu yapının iç kısmı 17. yüzyılda Barok tarzda yeniden dekore edilmiş. Aslında katedrali dışarıdan gördüğünüzde içeriye çok da bir şey beklemeyerek giriyorsunuz ama sürprizi de burada! Dışı ne kadar sadeyse, içi bir o kadar süslü. Varaklar, bezemeler, gümüşler, kabartmalar baş döndürücü. Maltalı Şövalyeler, dışarıdan bakıldığında zenginlikleri çok belli olmasın ve düşman çekmesin diye tüm şatafatı katedralin içine saklamışlar.

Rodos Etkisi

Katedral, Avrupa’da yüksek Barok mimarisinin en güzel örneklerinden biri kabul ediliyor. Zeminde müthiş bir işçilikle altında mezarları bulunan 400 şövalyenin öyküsünün anlatıldığı 400 mermer resim var. Vaftizci Yahya’nın hayatının anlatıldığı tavandaki resimleri tamamlamak 40 yıl almış! Üst balkonda Türklerin resmedildiği bir duvar var. Özel bir bölümde ise Caravaggio’nun elinden çıkan müthiş bir “Vaftizci Yahya’nın İnfazı” tablosu sergileniyor. Kilisenin mimarı Cassar’ın bu katedrali tasarlarken Rodos mimarisinden etkilendiği de söyleniyor.

Grand Master Sarayı

Valetta’da göreceğiniz müthiş yapılardan bir diğeri Grand Master Sarayı. Şövalyeler tarafından 16. yüzyıldaki “büyük kuşatma” sırasında üstün başarı gösteren Jean Parisot de la Vallette’e adanmış. Tıpkı katedral gibi sarayın mimarı da Cassar. Sarayın giriş katında büyük bir zırh salonu yer alıyor. Müzesinde ise Malta Şövalyeleri’ne ait yaklaşık 5 bin savaş malzemesi sergileniyor; Osmanlı’ya ait parçalar da var. Sarayın üst katı resmi odalar ve büyük kabul salonuna ayrılmış. Taht Odası olarak da geçen bu bölümde duvardaki fresklere bir göz atın; Osmanlı kuşatmasının farklı aşamalarının anlatıldığı resimler göreceksiniz. Saray günümüzde hem müze hem de Malta Cumhurbaşkanı’nın çalışma ofisi olarak kullanılıyor.

Bir Bahçeden Fazlası

Valetta’ya gelip de Barrakka Bahçeleri’ni gezmemek büyük kayıp. Geçmişte şövalyeler için bir eğlence – dinlence alanı olarak tasarlanmış. Fransızların Malta işgalinden sonra ise halka açılmış. Malta’da çekilen birçok Hollywood filmi ve dizi var. Barrakka Bahçeleri de fenomen dizi Game of Thrones’un mekanları arasındaydı. Bahçelere gidince zarif peyzajı ve muhteşem manzarası öyle etkiliyor ki hem beyaz camın hem de beyaz perdenin neden buranın yolunu tuttuğunu kolayca anlıyor insan. Tam bu noktadan bakıp, yolcu gemilerinin geldiği ve 90 dakika uzaklıktaki Sicilya’ya feribotların kalktığı büyük limanı da selamlayabilirsiniz.

DİPNOT

Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin.

Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!

  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…

DAHASI VAR

Bölge hakkında daha fazlasını merak edenler, “Malta” ve “Gozo” yazılarıma göz atmayı da unutmayın.