19 Kas TORİNO MÜZELERİ
Torino’ya gidince görmeniz gereken önemli müzeler ve galeriler var. Gelin birkaçını anlatayım.
Bölgeyi uzun yıllar yöneten Savoy Hanedanı’nın saray ve bahçeleri 1997’de UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesi’ne alınmış. Torino’nun yaklaşık 8 kilometre dışındaki Venaria Sarayı, sadece kendi bezemeleriyle değil, sahip olduğu geniş heykel ve resim koleksiyonuyla da hayranlık uyandırıyor. Muhteşem bahçeleriyse ne yazık ki artık yok.
Eski Başkent
Şehre tepeden bakan görüntüsü, alışılmadık mimarisiyle Mole Antonelliana, Torino’nun simgelerinden biri olmayı kesinlikle hak ediyor. 1862’de inşaat başladığında şehir İtalya’nın başkentiymiş, hedef de başkentin şanına yakışır görkemde bir sinagog yapmakmış. Hedefin görkem kısmına ulaşılmış ama yapı ibadet için kullanılmamış. Maddi sorunlar baş gösterip ülkenin merkezi Floransa’ya taşınınca inşaat bir süre durmuş.
Ulusal Sinema Müzesi
Bunun üzerine Torino halkı devreye girip tamamlanmasını sağlamış ve eseri, ülkeyi birleştiren Kral 2. Emanuel’e adamış. Mimarının adıyla anılan Mole Antonelliana sadece 167 metrelik yüksekliğiyle değil, alüminyum külahıyla da dikkat çekiyor.
2006 Torino Kış Olimpiyatları’nın sembolü olan bina, günümüzde Ulusal Sinema Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. 3 bin metrekareden geniş bir alanı kaplayan müzede sergilenen binlerce obje arasında sinema tarihinin gözlerinizin önünden akmasını sağlayan eski makineler, film makaraları da var. Her katı ayrı dekore edilen müzede dev ekranda film izlemenin keyfini de yaşamanız mümkün.
Mısır Müzesi
Dünyada Mısır’ın dışında açılan en büyük daimi Mısır eserleri müzesi “Museo Egizio” da burada. Sadece büyüklüğüyle değil, sahip olduğu koleksiyonla da ziyaretçileri etkisi altına almakta zorlanmıyor.
Yaşasın Barış!
Temelleri 19. yüzyıl başlarında atılan Silah Müzesi, günümüzde Avrupa’daki en kapsamlı silah müzelerinden biri olarak kabul ediliyor. Tarih öncesi dönemlerde kullanılan silahlar en ilgi çeken bölümlerden biri. “Silahlardan hoşlanmam” diyorsanız, müze binasının harika mimarisini görmek için vakit ayırabilirsiniz. Ama tabii ki gönlüm her zaman barıştan yana. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Yurtta barış, dünyada barış!”
FIAT’ın Eski Fabrikası
Şehrin güneyinde kocaman, gri bir kütle gibi duran bina bir zamanlar FIAT otomobillerinin ilk üretim yeri. Bina günümüzde farklı amaçlar için kullanılıyor. İçinde dükkânlar, sinema ve konser salonları var. Bir kongre ve sergi merkezine de ev sahipliği yapan binanın en üst katı bir zamanlar deneme sürüşü için kullanılan pistmiş. Bugünse şehir manzarası keyfini sürmek isteyenlerin uğrak yeri. Eski fabrikanın bir katı da Agnelli Sanat Galerisi olarak Agnelli Ailesi tarafından bağışlanan eserlere ayrılmış.
BİCERİN İÇMEDEN DÖNMEYİN
18. yüzyılda Torino’da başlayan aperitif geleneği hızla dünyaya yayılmış. Şehirde küçük ama lezzetli atıştırmalıkları şehrin restoran ve barlarında bulabilirsiniz. Torino ile bütünleşmiş bir başka lezzet de çikolata. Yüzyıllar öncesine dayanan bir dostlukları var ve dünyanın en lezzetli çeşitlerini ürettiklerini söyleyecek kadar da iddialılar. En ünlü içeceklerinden biri ise bicerin. Kahve, çikolata ve kremadan oluşan bicerin şehirdeki birçok kafede servis ediliyor. Denemek için dünyanın en eski ve en küçük kafesi olan, San Giovanni yakınlarındaki Al Bicerin’i seçin.
DAHASI VAR
Şehir hakkında daha fazla bilgi için “Torino” yazıma göz atmayı unutmayın.