19 Kas PEC
Macaristan’ın güney sınırındaki Pec, yaklaşık 2 bin yıllık tarihe sahip. Hıristiyanlığın ilk dönemlerine ait nekropolü 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış. 2010’da İstanbul ile birlikte ‘Avrupa Kültür Başkenti’ seçilmiş.
Porselenleriyle ünlü kentin bir başka özelliği de yine porselenleriyle ünlü Kütahya’nın kardeş şehri olması. Krallardan biri Macaristan’ın ilk üniversitesini burada kurarak şehri bilim ve ilim merkezi haline getirmiş.
Topraklarında pek çok kültür olunca bir o kadar da ismi olmuş bu zarif şehrin. Ortaçağda ‘Beş Katedral’ diye adlandırılmış. Sonra da katedrallerin Vatikan temsilcisi barındırmak zorunluluğu nedeniyle ‘Beş Kilise’ demişler.
Osmanlılara geçtiğinde bu kez de Peç olmuş şehrin adı. 1543’teki fetihten sonra bazı kiliseler camiye dönüştürülmüş. Yeni camiler, hamamlar, okullar, türbeler ve anıtlar yapmışlar. Yaklaşık 150 yıllık Osmanlı egemenliğinde pek çok eser kazanmış.
Yakovalı Hasan Paşa Camisi, Pec’deki camiler arasında orijinal minaresi kalan tek yapı. Osmanlı’nın bölgeyi terk etmesinden sonra hastane olarak kullanılmış. 2016’da caminin önüne yerleştirilen heykel Pec doğumlu Osmanlı tarihçisi İbrahim Peçevi’ye ait.
Camilerden başka, İdris Baba Türbesi ve Memi Paşa Hamamı da şehirde günümüze ulaşan eserler arasında.
DAHASI VAR
Macaristan hakkında daha fazlası için Budapeşte, Budapeşte’de Müzik, Zigetvar ve Estergon yazılarıma göz atmayı da unutmayın!