PARİS MÜZELERİ

PARİS MÜZELERİ

Louvre Müzesi

Dünyanın en büyük müzelerinden biri. 1200’lerde inşa edilen yapı, 16. yüzyılın ortalarında restorasyon gördü ve saray olarak hizmet vermeye başladı. 1793 yılında müzeye dönüştürülen bina, bugün milyonlarca insan tarafından ziyaret ediliyor. 1980’li yıllarda müzenin girişine 21 metrelik cam piramit eklendi. Müzede tablolar, heykeller, antikalarla birlikte da Vinci’nin Mona Lisası, Milo Venüsü, Hammurabi Kanunları, Vermeer’in Dantelcisi, Semadirek Adası’ndan getirilen Nike Heykeli gibi ünlü eserleri de görebilirsiniz. Mısır, Mezopotamya, Yunan ve Roma bölümleri çok zengin. Napolyon’un işgal ettiği yerlerdeki yağmalamaları koleksiyonun daha da büyümesini sağlamış. Cour Napoleon’daki piramitten ya da direkt metrodan girebilirsiniz. Müze Sully, Richelieu ve Denon isimli üç kanattan oluşuyor. Girerken rahat dolaşmak için bir harita edinin. Kuyrukta beklememek için bileti önceden internet adresinden alın. Salı günleri kapalı.

Musée d’Orsay

Müze, 1848 – 1914 yılları arasında yaşayan empresyonist ve post empresyonist sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapıyor. Giriş katında Klasik ve Proto-Empresyonist eserler var.  Manet’nin ilk sergilendiğinde skandala yol açan Olympiası, Monet’nin St- Lazare Garı, Edgar Degas’ın Dans Dersi (La classe de danse), Rodin’in Cehennem’in Kapıları öne çıkanlar arasında.  Cezanne, Pissaro ve van Gogh tabloları olan diğer ünlü sanatçılar arasında bulunuyor. Devrin küratörleri Empresyonist eserleri Louvre’a almayı reddedince hepsi d’Orsay’a gelmiş! Müzede tabloların yanı sıra Auguste Rodin ve Camille Claudel gibi ünlü heykeltraşların eserleri de sergileniyor.  Bir pazar sabahı ya da perşembe akşamı (21.45’e kadar açık) giderseniz kuyrukta fazla beklemezsiniz. Pazartesi günleri kapalı.

Centre Pompidou

Ters yüz edilmiş bir binayı andıran Pompidou Paris’in en bilinen köşe taşlarından ve en çok gezilen Paris müzeleri ‘nden biri. 1977’de açılan modern sanat müzesinde Fauvist, Kübist ve Pop eserler de var. Birçok sergi odası haricinde dev bir kütüphane, tasarım merkezi, sinema, deneysel müzik merkezi, kitapçı, restoran ve çatı katı kafeteryası bulunuyor. Müze Salı hariç her gün 11.00-21.00 arası açık.

Musee Rodin

18. yüzyıldan kalma Hotel Biron’daki müzede Auguste Rodin ile öğrencisi aynı zamanda sevgilisi Camille Claudel tarafından yapılan yüzlerce heykel var. Düşünen Adam, Tanrı’nın Eli ve Öpücük bunlardan bazıları. Bahçesi çok keyifli olan Paris müzelerinden biri.

Musee Picasso

1985’de açılan müze 17. yüzyıldan kalma Hotel Sale binasında bulunuyor. Picasso 1973 yılında öldüğünde ailesi veraset vergisini sanat eseri olarak ödemiş. Sanatçının Kübist, Sürrealist ve Neoklasik yıllarında yaptığı eserler müzede sergileniyor. Salı günleri kapalı.

DİPNOT

Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin.

Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!

  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…