KAZASKER İVAZ EFENDİ CAMİİ

KAZASKER İVAZ EFENDİ CAMİİ

KÜNYE
Banisi : İvaz Efendi (Kanuni Sultan Süleyman döneminde Anadolu ve Rumeli kazaskerlerinden)

Mimarı : Mimar Sinan

Yapım yılı :  1585

Adresi : Eğrikapı Anemas zindanı yakınlarında.

Aslında camiyle birlikte, medrese, çeşme ve mektepten oluşan bir külliye yaptırmış İvaz Efendi. Bugüne ulaşma becerisini ise sadece cami ve çeşme göstermiş.

Büyük şehir insanının pek de kıymetini bilmediği bir mücevher İvaz Efendi Camii. Yıkık ve bakımsız surların arkasında etrafını saran şekilsiz beton yığınları arasında boynu biraz bükük kalmış gibi geliyor görenlere ama yüzyıllardır asaletinden hiç ödün vermeden durduğu konusunda da herkes hemfikir.

Güzelliği ile uyum sağlamayan tek unsur, zamanımızın estetik anlayışını yansıtan sundurmalı camekan.

Cami, restorasyon geçirmekle birlikte, özgün halini büyük ölçüde koruyarak ulaşmış günümüze. Tuğla ve taş malzemek kullanılarak yapılan camiye ön cephesinin iki tarafında bulunan kapılardan birinden geçerek giriyorsunuz. Altıgen (?) planlı ana mekanın üstünü kapayan kubbe beş tane yarım kubbeyle destekleniyor.

İçeriye girer girmez gözlerinizin bu küçük caminin en önemli öğesine takılmaması olanaksız. Mihrap 16. yüzyıl sanatının tüm renklerini, motiflerini ve güzelliğini yansıtan İznik çinileri ile döşenmiş. Minber ve vaaz kürsüsü ise çok daha sade (?). Minberi mermerden (?), vaaz kürsüsü ahşaptan yapılmış.

Ana mekan beyaz rengin hakimiyeti ve bolca açılan pencere sayesinde alabildiğine geniş ve ferah görünüyor. Aydınlık ortama altın rengin asaleti ve yeşilin huzur veren tonları eklenince tüm dertleri dış dünyada bırakıyor insan.

Caminin banisi Alanyalı (Manavgatlı) İvaz Ağa’nın mezarı da hazirede.

BİLGİ

“Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin. Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!”
  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…