31 Mar GAZİANTEP HANLARI
Zincirli Bedesten
1718 yılında Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmış. Asıl adı da Hüseyin Paşa Bedesteni. Halk Zincirli Bedesten ya da Kara Basamak Bedesteni olarak adlandırmış. “L” planlı, yaklaşık 80 dükkanlı bedestenin 5 kapısı var. Bir dönem et ve sebze hali olarak da kullanılmış. Kültür Yolu projesi kapsamında başarılı bir restorasyon geçirmiş. Dükkanlar elişleri, yemeni, sedef, gümüş gibi şehrin tarihine uygun zanaatlere tahsis edilmiş. Sağlanan aydınlatma ile akşamları da çok hoş bir görüntüye kavuşuyor.
Yüzükçü Han
Kapısının üzerindeki kitabesinde yazılı olan 1897 sizi yanıltmasın. Bu, yapım yılını değil onarım tarihini gösteriyor. Yapı iki katlı. Alt kat odaları avluyu tamamen, üst kat odaları ise kısmen çevreliyor. Misafirler üst katı kullanıyormuş. Yüzük esnafının dükkanları ise alt kattaymış. Yanındaki mağara şeklindeki ahır halk arasında develik olarak biliniyor.
Anadolu Han
19. yüzyıl başlarına tarihleniyor. Yolcu hanı olarak inşa edilmiş han iki katlı. Diğer hanlardan farklı olarak iki avlusu var. “U” planlı yapı bugün halıcılar çarşısı olarak hizmet veriyor.
Tütün Hanı
Şehirdeki en küçük hanlardan biri. Yaklaşık 200 senelik olduğu tahmin ediliyor, çünkü ne yapım ne de onarım kitabesi var. Adını bir zamanlar burada satılan ve hatta gümrüklemesi bile yapılan tütünden alıyor. Kayaya oyulmuş bodrum kısmını mutlaka görün. Nazarlıklar, otantik eşyalar, halı ve kilim satan dükkanlara göz atmayı unutmayın. Hava serinse ortasındaki avluda bulunan masaların altındaki yorganları üzerinize çekin, kahve keyfi yapın.
Kürkçü Han
Kitabesine göre 1890 yılında inşa edilmiş. Klasik Osmanlı yolcu hanları mimarisinin tüm özelliklerini yansıtıyor. Alt kat ahır, depo ve dükkan olarak, üst kat konaklama için kullanılırmış. Sabunhane bölümü 1887 yılında hana bitişik inşa edilmiş. Üç katlı sabunhanenin ilk katındaki dehliz Kürkçü Han ile bağlantıyı sağlıyor.