DUBAİ’NİN EN’LERİ

DUBAİ’NİN EN’LERİ

Dubai’ye gittiğinizde mutlaka görün dediğim yerler var. Üstelik hepsinde bir “en” var. İşte “en”leriyle Dubai!

En Lüks

Burj Al Arab adlı yelken şeklindeki 7 yıldızlı ultra lüks oteli, sanırım artık tanımayan yok. Dubai denilince akla ilk gelen bina, 1999 yılında tamamlanmış. Yapıldığı tarihte dünyanın en yüksek binası unvanına sahip olan yapı, Fransa’nın Eyfel Kulesi veya İngiltere’nin Big Ben Saat Kulesi gibi ülkenin sembolü kabul ediliyor. Yerden 321 metre yükseklikteki yapay bir ada üzerinde inşa edilen otel, özel asma yol ile ana karaya bağlanıyor.

En Yüksek

Yapımına 2004’te başlanan, çöl çiçeği şeklindeki binanın inşası 2010’da tamamlandı. 100 farklı uyruktan 12 bin işçi ve yüzlerce mühendis tam 22 milyon saat mesai yapmış bu süreçte! 1.5 milyar dolar harcanarak yapılan binanın ilk ismi “Burj Dubai”ymiş. Ama 2009 yılında hazineye servetinden 10 milyar dolar fon aktararak Dubai’nin mali krize girmesini engelleyen Sheik Khalifa bin Zayed Al Nahyan’ı onurlandırmak için “Burj Al Khalifa” olarak değiştirilmiş adı. 828 metrelik yüksekliği ile dünyanın en yüksek binası olma rekoruna sahip.

En Büyük

Dünyanın en büyük insan yapımı limanı olan Jebel Ali Limanı, Dubai Marina’da. Gökdelenler, oteller, eğlence mekânları, açık hava pazarlarının yanı sıra dünyanın en zenginlerinin yatlarına ev sahipliği yapıyor marina. En çok ziyaret edilen: Deira, Dubai’nin geleneksel merkezi semtlerinden biri. Dubai Mall, dünyanın en büyük alışveriş merkezi. Büyüklüğünün yanı sıra devasa akvaryumu ve görkemli ışıklı su gösterileri ile meşhur. Dünyanın en çok ziyaret edilen alışveriş ve eğlence merkezi burası.

En Ünlü

Filipinlilerin ve Hindistanlıların yoğun yaşadığı Satwa, Dubai’nin küçük Hindistan’ı ve küçük Manila’sı. Altın ve tekstilin de merkezi. Dünyaca ünlü Altın Çarşısı (Gold Souk) da burada bulunuyor.

DİPNOT

Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin.

Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!

  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…

YEMEK NEREDE YENİR?

Dubai çölün ortasında bir vaha gibi güzel lezzetler vadediyor. Dünya mutfağından en güzel yemekleri tadabileceğiniz birçok restoran var. Favori 10 adresimi sizin için yazayım. Shanghai Me, Gaia, Babiole, Oppa, Scalini, Cipriani, Roberto’s, Nammos, Andreea’s, Salmontini ve Karam.

DAHASI VAR

Şehir hakkında dahasını merak edenler “Dubai” yazıma göz atmayı unutmayın.