29 Nis DUBAİ
Körfezin masmavi sularında yüzüp upuzun kumsallarda güneşlenen, dünyanın her yerinden gelen turistler ve ‘expat’ denen yabancılar… İstanbul’dan uçak ile 4.5 saatlik uçuş mesafesinde, sıcak ve egzotik bir yer Dubai. Bu hafta sizi, sonunda soğumaya başlayan İstanbul havasından sıcacık bir coğrafyaya davet ediyorum. Kalın kışlık kazakları, montları, bereleri evde bırakın ve Dubai’nin güneşiyle ısınmaya hazır olun.
Küçük Ama Çok Zengin
Körfezin derin sularından inci çıkararak kendi halinde bir yaşam süren insanların diyarıyken, petrol sayesinde ihya olmuş Arap Yarımadası ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri. Küçük olmasına aldanmayın, küçük ama çok zengin bir ülke. 7 adet emirlikten oluşuyor. Baş emirlik, yani başkent Abu Dabi… Ama en modern ve en turistik, finans dünyasının, dev uluslararası şirketlerin merkezi olan emirlik Dubai…
İngilizce Yetiyor
Birleşik Arap Emirlikleri’ne girerken vize alıyorsunuz ama konsolosluğa gitmek zorunda değilsiniz. Vize online olarak alınıyor, hatta Emirates Havayolları vize organizasyonunu sizin için yapabiliyor. Resmi dil Arapça olsa da İngilizce bilmeyen yok gibi. Neredeyse hiç Arapça duymuyorsunuz seyahatiniz boyunca. Tabelalar bile çift dilli. Dubai’de yaşayan herkes çoğunlukla “expat” yani bir tür yabancı ülkede çalışan göçmen. Tezgâhtarlar, çalışanlar, garsonlar Pakistanlı, Hintli veya Filipinli. Ucuz işgücü yani. Kazandıklarını ülkelerine, ailelerine gönderenler. Bunlar birinci grup expat’lar.
Vatandaşlık Koruması
Bir diğer grup var ki onlar Dubai’nin kaymağını yiyenler… Amerikalı, Avrupalı yüksek statüde, yüksek maaşlara çalışan, yardımcılarıyla dolu villalarında ya da lüks plazalardaki evlerinde gününü gün eden beyaz yakalılar… Bir de Birleşik Arap Emirlikleri’nin kendi vatandaşları var. Onlar Emirati. Yıllarca buralarda yaşasanız da hatta burada evlenseniz de olamayacağınız bir şey. Çünkü burada vatandaşlık kavramı çok ciddi koruma altında… Tüm şirketlerin “Emirati” çalıştırma zorunluluğu var, işe gelseler de gelmeseler de…
Değişimin Böylesi!
1991’de çöl kumullarıyla kaplı Dubai, sadece 30 yılda şimdiki haline geldi… Değişim sonrası ilk gittiğimde ön yargılıydım. Sonuçta tarihi yok, yüksek bina ve alışveriş merkezi cenneti bir yer diye düşünüyordum. Bu nedenle gezmeye değer olmayan, yapay bir şehirdi benim açımdan. Ama yeni Dubai, şehircilik konusunda onlardan öğrenecek çok şeyimiz olduğunu düşündürüp insana şapka çıkarttırıyor!
NEREDE KALMALI?
Dubai’de, farklı özellikleriyle size keyifli bir ortam ve hizmet sunmak için tasarlanmış birçok otel var. Bulgari Hotel & Resort, Waldorf Astoria The Palm, Anantara The Palm, Atlantis, Mandarin Oriental Jumeira, Four Seasons Hotel Jumeirah, Rixos JBR, One & Only Hotel Palm, Habtoor Palace ve Armani Hotel önerebileceğim en iyi seçenekler.
Başlık
Şehir hakkında dahasını merak edenler “Dubai’nin En’leri” yazıma göz atmayı unutmayın.