CUMALIKIZIK

CUMALIKIZIK

Cumalıkızık, 700 yıldır koruduğu tarihi dokusu ve kültürel yapısındaki izlerle, şimdiki zamana başkaldırı havasında bir yer. Film setine ya da kitaplardan fırlamış bir mekâna benziyor. En önemli özelliği ise Osmanlı sivil mimarisinin günümüzdeki özgün yansımalarından biri oluşu.

Cumalıkızık 1980 yılında korumaya alındı, 1 yıl sonra da kentsel doğal sit alanı ilan edildi. 2014 yılında ise UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine kabul edildi. Ama benden tavsiye; gezmek için popüler sezon olan yazdan uzak durun. Bir de başarabilirseniz hafta sonu değil hafta içi gidin, kalabalıkla yorulmadan köyün tadını çıkararak gezin.

Adını nereden almış?

Uludağ yamaçlarında dizili 7 Kızık köyü varmış. Kızık hem Oğuz Türkleri’nin bir boyu hem de kelime anlamı olarak “sıkışmış” manasını taşıyor. Köyler konum itibariyle Uludağ ile vadiler arasına sıkıştıkları noktalara kurulmuşlar. Adları; Hamamlıkızık, Fidyekızık, Derekızık, Değirmenkızık, Dallıkızık, Bayındırkızık ve Cumalıkızık. Maalesef ki Cumalıkızık hariç hiçbiri günümüze ulaşamamış çünkü Kurtuluş Savaşı yıllarında işgal edilerek yakılmışlar.

Cumalıkızık adının kaynağına dair iki rivayet var. Biri, Orhan Gazi zamanında topluca Cuma namazı kılınmaya gidilen köy olması. Çünkü cami sadece bu köyde varmış ve civardaki halk toplanarak buraya gelirmiş. Adı da Müslümanlar için bu kutsal vakitle özdeşleşerek Cumalıkızık olmuş.

Diğer söylence ise Orhan Gazi tarafından, Kızık boyundan 7 kardeşe bu köylerin bağışlandığı yönünde… Cuma Bey’in olduğu köye de Cumalıkızık adı verilmiş. Fakat diğer kardeşlerin adı belirtilmiyor.

DİPNOT

Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin.

Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!

  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…

DAHASI VAR

Bölge hakkında daha fazlasını merak edenler; “Bursa”, “Bursa Müzeleri”, “Bursa – Misi Köyü” yazılarıma göz atmayı da unutmayın.