06 Şub BULDAN – BABADAĞ
Ben yaşayan kültürel miraslara meraklıyım derseniz, yolunuzu mutlaka Denizli’ye düşürün derim. Buldan’ı ve Babadağ’ı hem son yıllarda kazandığı rengarenk kimlikle hem de korudukları geleneksel atmosferle çok seveceksiniz.
Denizli-Aydın yoluna 15 kilometre mesafedeki Babadağ’a gittiğinizde, önce tarihi evlerin süslediği sokaklarını adımlayın. ilçede sık sık zaman yanılsaması yaşayabilir, hangi yüzyılda olduğunuzu şaşırmış gibi yapabilirsiniz.
El Dokumaları
Denizli denince akla gelen ilk şeylerden biri tekstil. Şehrin dokumacılıktaki ünü antik döneme dek uzanıyor. Antik dünyanın en değerli dokumaları burada üretilmiş hatta birçok şehre pazarlanmış. Yüzyıllar boyunca aktarılan mirasın teknolojik gelişmelerle buluşan günümüzdeki hali ise büyük bir uluslararası pazar artık… Babadağ da dokumalarıyla ünlü. Ayrıca; Sarayköy, Tavas, Kızılcabölük ve Kale Denizli’nin sadece hazır tekstil ile değil el dokumaları ve yöresel dokuma ürünleriyle de öne çıkan yerleri. Alışveriş için nereyi tercih edeceğiniz size kalmış ama Denizli’ye gidip otantik dokumalardan almadan dönerseniz, şehre ayıp edersiniz.
Koruma Altındaki Evler
1900’lü yıllardan kalma evleriyle, rengarenk bir hikaye gibi Buldan. Bir Osmanlı şehrinde yürüdüğünüzü hissettiren sokaklarında göreceğiniz evlere özellikle dikkat edin. Hepsi birbirinin manzarasını engellemeyecek şekilde planlanarak yapılmış. Denizli Valiliği’nin başlattığı restorasyon ile 100’den fazla ev koruma altına alındı.
Buldan Bezi
Denizli’nin ününe ün katan tekstil ürünlerinde, Buldan bezini ayrı bir yere koymak gerekir. Zaten şehrin simgeleri arasında. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşundan bu yana devletin gözdesi olmuş; bu kumaşa gösterilen ilgi Osman Bey’e kadar uzanıyor. Şehzade elbiseleri, sultan çeyizleri hep Buldan bezi ürünlerden hazırlanmış. Özelliği, boyama tekniğinde gizli. Tamamen bitkisel kök boyalar kullanılıyor ve adına yeminli boya deniyor. İçeriğinde meyan kökü, defne, mazı, ceviz yaprağı, palamut, soğan kabuğu, kestane ve çehri var. İpler boyandıktan sonra kurutuluyor ve sonra çıkrık ile elde sarılıyor. Peştamaldan mendile, havludan çarşafa birçok ev tekstil ürünü için kullanılan bezler, çoğu yerde hala geleneksel tezgahlarda dokunarak aslına sadık kalınıyor.
BİLİYOR MUYDUNUZ?
Aslında çok bahsedilmese de Denizli dericilikte tam bir marka. Şehir, ülkemizdeki kösele ihtiyacının yüzde 80’ini karşılıyor. Ayakkabıcılığın kökeni ise Türkmen boylarının Denizli civarına yerleşmesine kadar uzanıyor. Kent hikayelerine meraklıysanız, Yeşilyuva Mahallesi’ne uğrayıp küçük imalathanelerde butik üretim yapan yerli zanaatkarların elinden çıkan ayakkabıları görebilirsiniz.