ANTALYA

ANTALYA

Sırtını Bey Dağları’na yaslamış olan ve körfezin turkuaz sularının üzerindeki falezlerden yüzyıllardır Akdeniz’i seyreden Antalya, dünyanın en güzel coğrafyalarından birine sahip. Antalya’yı, İ.Ö. 150’li yıllarda, saat kulesinin karşısında heykeli bulunan Bergama Kralı II. Attalos kurmuş.

Antalya Haçlılar zamanında önemli bir liman olmuş ve “Kutsal Topraklar” a giden yolda askerlere hizmet etmiş. Yıldırım Bayezid döneminde Osmanlı topraklarına katılan Antalya, 1918 yılında kısa bir süre İtalyanların eline geçmiş.

Gezginlerin Adresi

Şehir tarih boyunca gezginlerin de dikkatini çekmiş. 14. yüzyılda Antalya’yı ziyaret eden İbn-i Battuta Güney Anadolu’nun bu en önemli limanından ihraç edilen limonlar yüzünden Mısır’da limona “Adaliya” dendiğini yazmış. 1671’de şehri ziyaret eden Evliya Çelebi ise şehir surlarının 4400 metre uzunluğa ve 80 kuleye sahip olduğunu, 200 çeşmenin Düden Nehri’nden gelen suyla beslendiğini dile getirmiş.

Müzesi Müthiş

Geçmişte Antalya ‘nın kuzeyine Pisidya, doğusuna Pamfilya (Tüm kavimlerin ülkesi), batısına da Likya (Işık ülkesi) denmiş ve şehir önemli yolların kavşağında bulunduğundan inanılmaz bir tarihi mirasın sahibi olmuş. Kaleiçi, Yivli Minare ve sahildeki parklarıyla dikkat çekse de şehir merkezindeki müzesi görülecekler listesinin başında yer alıyor. İnanılmaz bir koleksiyonu var.

Eserler mağara devrinden başlayıp, Osmanlıya kadar uzanan bir dönemi kapsasa da Roma döneminden kalanlar olağanüstü bir görkeme sahip. Özellikle heykel koleksiyonu, müzeyi Türkiye’nin en iyi ilk beş müzesi arasına sokacak nitelikte. Etrafta çok sayıda tarihi şehir var ama kazıda çıkarılmış eserleri sergileyecek alan yok! Depolarında 30 binin üzerinde parça bulunuyor. Bunun yarısını alıp, yurtdışında bir müzeye koysanız, dünyanın en ses getiren koleksiyonlarından biri olur.

Arabayla Keşfedin

Aracınız varsa ya da araba kiraladıysanız Antalya ve etrafında yapılacak çok şey var. İşte size 12 öneri:

  1. Termessos’u,
  2. Perge’yi,
  3. Aspendos’u görün.
  4. Rafting için ideal yerlerden biri olan Köprüçay’a gidin.
  5. Yakınındaki antik şehir Selge’yi gezin.
  6. Oradan Sillyum’u ziyaret edin.
  7. Side’yi görün.
  8. Manavgat’ta soluklanın.
  9. Olimpos’un kalıntılarını keşfedin.
  10. Aykırca Çayı’nın kuzey yamaçlarındaki İdebessos antik şehrine gidip sedir ağaçlarının altında dolaşın.
  11. Biraz daha uzaklara doğru yol alıp Finike yakınlarındaki Arycanda’nın tiyatrosuna hayran kalın.
  12. Noktayı, balık çiftliklerinin birinde koyun ve nefis alabalıkların tadına varın.

BİLGİ

“Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin. Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!”
  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…