ALBEROBELLO

ALBEROBELLO

Bari’ye bir saat uzaklıktaki Alberobello’ya gitmek unutulmaz bir keyifti. Çünkü birbirinden güzel antika araçlarla çıktık yola. Bir kez daha anladım ki eskinin karizmasına da kırmızıya da gönül vermemek mümkün değil. Sokaklar adeta noel zamanı gibi ışıl ışıl süslerle dolu Alberobello, Dünyanın en sıra dışı mimarilerinden birine sahip. Zaten 1996’dan bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde… Çatısı konik biçiminde, harçsız örülmüş beyaz – gri renkli turilli evleri, kasabanın simgesi gibi. Bu evlerin benzeri Fransa’nın Avingnon kasabasında ve bizde de Urfa Harran’da var.

Vergiden kaçmanın en ilginç yolu!

1300’lü yıllarda yapılan bu evlerin ardında farklı hikayeler var. Ama yaygın kanı fakir halkın vergi korkusu nedeniyle ürettiği bir çözüm olması. Çatıları kolay yıkılabilir ve sonra tekrar yapılabilir olduğu için tercih edilmiş. Vergi memurları gelince evin tepesinden sarkan ip çekilip, yığma biçimde yapılan çatı tek hamleyle kolayca yıkılıyormuş. Böylece yapı, konut olarak değerlendirilmiyormuş; “burası ev değil ki neyin vergisi verelim” gibi bir cin fikirlilikle ağır bir mali yükten kurtulmak mümkünmüş.

Geçmişte tek tük yapı ile başlamış ama bugün 1500’ü aşkın konik ev var. Bölgede çok bulunan kireç taşı da turilli evlerinin ana malzemesi. Birçok evin çatısına ise sahibinin istediği figürler çizilmiş ki bunlar ağırlıklı olarak Hristiyanlık sembolleri.

Her yan ışıl ışıl

Alberobello tarif edilemeyecek kadar güzel bir yer. Küçücük şirin evler ve onların aralarında rengarenk sokaklar… Masal alemi gibi, insan gerçek olduğuna inanamıyor. Küçük dükkanlarda hediyelik eşyalar satılıyor. Geceleri bu dükkanlar da sokaklar da ışıl ışıl. Bana Noel zamanını anımsattı. Sanki birkaç gün sonra yeni yılı karşılayacakmış gibi hissediyor insan. Ama hayır hiçbiri özel bir gün için değil. Alberobello’nun ruhunda ışıltı var! Sonbaharda gitmemize rağmen etraf turist kaynıyordu ve epey kalabalıktı.

Alberobello, 18. yüzyılda “Kraliyet Şehri” ünvanını alamış. St Antonio Kilisesi de mimarisiyle dikkat çekiyor. Bu arada turilli evlerinin benzer biçimlerini, güney İtalya’daki başka kasaba ve köylerde de görebilirsiniz. Ama Alberobello bu evlerin en fazla bulunduğu ve bu mimari ile simgeleşen yer.

DİPNOT

Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin.

Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!

  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…

DAHASI VAR

Bölge hakkında daha fazlasını merak edenler “Puglia” yazıma göz atmayı da unutmayın.