18 Oca AĞVA
Nehirlerin Karadeniz’le Kucaklaştığı Yer
İstanbul’un en popüler haftasonu kaçış noktalarından biri olan Yeşilçay, ya da halk arasında bilinen adıyla Ağva, bir yanına Karadeniz’i diğer yanına da nazlı nazlı akan Göksu ve Yeşilçay nehirlerini alıp, büyük şehre fiziksel olarak çok yakın ama zihinsel olarak bir o kadar uzak olmanın ayrıcalığını sunuyor size. Nehrin etrafındaki oteller hedeflediğiniz sükuneti bulmanıza yardımcı olacaklar.
Ağva ’da neler yapılır? Aslına bakarsanız yapacak çok fazla şey yok ama insanların buraya geliş nedeni de bu; nehir kıyısına sıralanmış oteller yeşil bahçeleri ve şımartan şezlonglarıyla şiirsel bir huzur ortamı yaratıyor. Göksu Nehri, ihtiyacınız olan bu avereliği yakalamanız için fonda mükemmel bir dekor oluşturuyor. Bazı otellere ulaşmakta kullanılan iptidai bir teleferik ya da makaralarla yönlendirilen bir salla nehri geçmek ise bu sakinlik içinde yakalayabileceğiniz bir eğlence olabilir.
Otellerin çoğunda nehirde gezmek için kullanabileceğiniz kanolar ya da pedallı gezinti tekneleri bulabilirsiniz, arzu eden guruplar için ise tekne gezileri düzenleniyor. Küçük bir kumsal da bulabileceğiniz Ağva ’da sadece dinlenmekle yetinmeyen misafirlere yöredeki çağlayanları ve bir zamanlar Romalılar’dan kaçan Hristiyanlar’ın saklandığı mağaraları gezmeleri önerilebilir. Bölge, ormanlık yapısıyla özellikle sonbaharda, ziyaretçilerine rüya gibi bir manzara sunuyor.
Konaklamaların genellikle yarım pansiyon olduğu Ağva ’da, otellerin dışında yemek yiyebileceğiniz birkaç lokanta da var. Otellerin çoğu misafirleri için perşembe ya da cumadan başlayıp pazara kadar devam eden hafta sonu seçenekleri sunmayı tercih ediyor.
Kilimli Koyu
Ağva ’dan beş kilometre uzaklıktaki Kilimli Koyu’nu ziyaret edin, insanı çarpan güzellikteki doğal kaya oluşumları size de ilginç gelecek. İçlerinde en güzeli küçük bir koy olan Gelinkaya. Rivayete göre, evlenmelerine izin verilmeyen iki sevgili burada sonsuza kadar beraber olmak için taşa dönüşmüş. Kilimli Lokantası koya hakim manzarasıyla meze, balık ya da ızgara çeşitleri bulabileceğiniz bir mekan.
Akçakese
Şile’den Ağva ’ya giderken üç kilometre sonra Akçakese’ye varacaksınız. Kıyıdaki Olimpos tarzı ağaç evlerin bazılarında jakuzi bile bulmanız mümkün. Etrafındaki yapılaşma insana ürkütücü geliyor ama tek teselliniz buraya vardığınızda çirkin yapılaşmanın görülmüyor olması.
NASIL GİDİLİR?
Üsküdar’da Şemsi Paşa Camii’nin önünden kalkan 139A no’lu belediye otobüsünü ya da bazı özel otobüs şirketlerini kullanabilirsiniz. En iyisi İstanbul’un merkezinden 100 kilometre uzaktaki bu beldeye özel arabayla gitmek ve yoldaki sürpriz güzellikleri de keşfetmek. Önce Şile’yi geçiyorsunuz, bir kaç kilometre sonra yol ikiye ayrılıyor. Soldaki sahilden gidiyor. Sağdaki virajlı ve beş kilometre uzun olan ise ormanın içinden. Birinden gidip diğerinden de dönebilirsiniz. İstanbul’a Melen Çayı’ndan su getiren boru hattı yol üzerindeki doğal güzelliği olumsuz etkilemiş.
İPUCU
Yazın, özellikle hafta sonlarında, en iyi yerlerin dolu olduğu ve fiyatların çok yükseldiği Ağva’ya gitmekten kaçının.
AQUA
Latince “su” anlamına gelen “aqua” kelimesinin günümüze değişerek “Ağva” olarak geldiği rivayet ediliyor. Bölge, yer adlarının Türkçeleştirilmesi kapsamında “Yeşilçay” olarak isimlendirilmiş.