ZEYTİNBURNU MOZAİK ODASI

ZEYTİNBURNU MOZAİK ODASI

İstanbul’a olan hayranlığımı bilmeyen yoktur. Burada doğdum, büyüdüm ve bu şehre âşığım. Hem mesleğim gereği hem de doğduğumdan beri hayranı olduğum için yıllardır yedi tepeli şehri ve hazinelerini anlatıyorum. Ancak bu kadim şehir gerek sahip olduklarıyla gerekse de sakladıklarıyla halen beni şaşırtmayı başarıyor. Bu şaşkınlığımın son halkası ise Zeytinburnu oldu.

Evet, her yönüyle bir dünya şehri olan İstanbul, gerçekten de sürprizlerle dolu. Yeter ki siz de onun sesini duymaya, sunduğu armağanların kıymetini bilmeye hazır olun. Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapmış bu şehre, zengin yeraltı ve yerüstü zenginliklerine hayran kalmamak ne mümkün!

2 Bin Yıllık Mozaikler

Mesela, bir devlet binasının bodrum katında tesadüfen bir arkeoloji mucizesiyle karşılaşırsanız sakın şaşırmayın. Sanat ve arkeoloji dünyasındaki gelişmeleri yakından takip edenler, sözü Zeytinburnu’na getireceğimi anlamışlardır. Zeytinburnu Kazlıçeşme sahili mevkiinde, müze ve sergi sarayı olarak kullanılan eski Başkanlık Binasının bodrum katında, yaklaşık 2 bin yıllık mozaikler gün yüzüne çıkarıldı.

Anadolu’nun Pagan Dönemi

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’yle yapılan ortak planlama ile mozaiklerin bulunduğu alan kısa sürede “Mozaik Odası” olarak düzenlendi ve ziyarete açıldı. Bulunan mozaikler 2. yüzyıl, Roma dönemine ait. O sıra Anadolu’nun henüz pagan dönemleri ve Hristiyanlığın yayılmasına daha yüzyıllar var. Oldukça az hasarla ortaya çıkarılan bu eser, dönemin özgün sanat tarzına ışık tutuyor.

Renklerin Güzelliği

Bu eseri gördüğünüzde ilk gözünüze çarpan canlı renkleri oluyor. Bu kadar zaman sonra ortaya çıkarılan mozaiğin neredeyse ilk haliyle bulunması hem ziyarete gelenleri hem de bilim dünyasını heyecanlandırıyor.

Detaylarından biraz bahsedecek olursam; mozaiklerin merkezinde yer alan dalga ve örgü figürleri ile bordürlü bir daire içine yerleştirilmiş sekiz köşeli ana motif dikkat çekiyor. Sekizgen köşeli motifin içindeki merkez dairede açık renk zemin üzerine yeşil, kahverengi, turuncu ve mor renkte üçgenler, çiçek şekilleri bulunuyor.

Süleyman Düğümü

Ana kompozisyonun dış kısmında bulunan düğüm motifleri arasında ise “kantharos” sarmaşık, lotus çiçeği, dört yapraklı çiçek bezemeleri yer alıyor. Buradaki düğüm motiflerinin ardından bir başka kompozisyona geçiliyor. Yıldız motiflerinin arasında kalan kare biçimindeki alanlara “Süleyman düğümü” motifleri yerleştirilmiş.

DİPNOT

Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin.

Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!

  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…

DAHASI VAR

İlçe hakkında dahasını merak edenler, “Zeytinburnu” yazıma göz atmayı unutmayın.