21 Mar TOMTOM MAHALLESİ
Tomtom Mahallesi ’nde Neler Oluyor?
Bugünlerde Tomtom Mahallesi ’nde ciddi bir dönüşüm yaşanıyor. Bir zamanların en zengin, en görkemli mahallesi yeniden eski günlerine kavuşuyor. Binalar yenileniyor, yepyeni tasarım butikleri, mağazalar, sanat galerileri, kafeler açılıyor…
Tomtom Mahallesi esasında Beyoğlu’nun içinde çok özel bir yere sahip. Karaköy ile Galatasaray arasında kalan Çukurcuma’ya komşu mahalle konsolosluklar, okullar, saraylar ve kocaman bahçelerle sarmalanmış eşsiz bir vaha. İngiltere’deki Soho, Newyork’taki Meatpacking, Paris’teki Marais gibi bir tasarım mahallesi olma yolunda hızla ilerliyor. Galataport projesi hayata geçtiğinde de Karaköy ile İstiklal Caddesi’ni birbirine bağlayan aks konumundaki Boğazkesen’de yaya ve turist trafiği artacak.
Saraylar Sokağı
Tomtom Kaptan Sokağı’nın sonunda bulunan sarı renkli Fransız ya da Kapitülasyon Mahkemesi’nde, Fransız elçiliğinin himayesindeki Fransız vatandaşlarının davalarına bakılırmış. Mahkemenin komşusu Venedik Sarayı; tam karşısında ise yine köklü bir geçmişe sahip olan Fransız Sarayı bulunuyor. Bugünkü halini büyük Pera yangınından sonra alan Fransız Sarayı’nın mimarlığını Parisli Mimar Pierre Laurecisque üstlenmiş. Dış cephesi sade bir görüntü çizen ve bugün başkonsolosun ikametine ayrılan saray binası; içindeki kilisesi, okulu ve enstitüsü ile Beyoğlu’nun merkezinde ayrı bir şehir havasında. Tarihi 1850’lere uzanan eski Fransisken rahibelerinin konutu ve yanında yer alan binalar ise 2000’li yıllarla başlatılan restorasyon çalışmalarıyla aynı sokağı paylaştığı Avrupa saraylarıyla uyumlu hale geldi.
Antikalar Arasında Kaybolmak
Tomtom Kaptan Sokağı’nın hemen karşısındaki Çukurcuma, İstanbul’un en iyi antikacılarının toplandığı yer. Burayı keşfetmenin en güzel yolu ise dar sokaklarında kaybolmak… Adeta zamanın durduğu Çukurcuma’daki küçük dükkânları gezerken hemen yanı başındaki İstiklal Caddesi’nin hareketliliğinden uzak kalışına ve dingin atmosferine şaşırmanız olası.
Boğazkesen’de Keşfedecek Çok Şey Var
Tomtom Mahallesi ’nde yer alan Boğazkesen Caddesi üzerinde ise galeriden zanaat atölyesine, tasarım mağazasından yeme içme mekanlarına keşfedebileceğiniz pek çok adres bulunuyor. Cadde, özellikle fotoğraf aşığı yerli ve yabancı turistler için vazgeçilmez.
1898 yılında Roma’da, dört kuşak boyunca kendini sanata adayan aileyi temsilen kurulan Russo Art Gallery, İtalyan sanatçıların eserlerini sunuyor. El yapımı yastık, örtü ve şalların yer aldığı Mekhann’da, boyama ve dokumalar oldukça zevkli. %100 İstanbul’da farklı çeşitlerde ürünler bulmak mümkün. Kullanılmış şeker çuvalları, kamyon brandaları, reklam afişleri… Atık malzemeler İpek Sabuncu ve Bedirhan Çakır’ın elinde nefis çantalara dönüşüyor.
Cote Deco ev mobilyasından aydınlatmaya, kumaştan duvar kaplamalarına kadar dekorasyona yönelik birçok ihtiyaç için doğru adresler arasında. Kristal taş, dondurma çubuğu, kumaş gibi malzemelerle takı ve aksesuarlar yapan Pınar Gerçek, Tar Tar Design’da etnik ve tribal etkiyi modern sanat ile birleştiriyor.
Mimar Ceren-Fatih Başgöze çifti tarafından kurulan Lab Design, iç mekan projeleri üretirken, başta mobilya olmak üzere pek çok ürüne hayat veriyor. İç mimar Koray Kırca, kullanılmış ve öyküsü olan materyalleri, Barrier Aydınlatma’da ustalıkla aydınlatma elemanlarına dönüştürüyor.
2003 yılında Hollanda’da biri Türk, diğeri Hollandalı iki ortak tarafından kurulan Tiftix’in geleneksel teknikleri modern bir yaklaşımla sunan el halıları yurtdışında da alıcı buluyor. 1850 yılından kalma tarihi Fransız Yetimhanesi’nde yer alan Zanaat Atelye, bir kartonpiyer müzesi ve kafe. Müzede birçok tarihi mekânın orijinal kartonpiyer kalıplarını inceleyip, bahçede keyifli vakit geçirebilirsiniz. Anadolu’nun yüzlerce yıllık ağaçlarını işleyerek kişiye özel modern tasarımlar yapan Hane 78, aynı zamanda iç mimarlık hizmeti de veriyor.
Ev dekorasyonu ile ilgili aksesuarlar ve objelerin yer aldığı Çiçek İşleri, Karaköy’den sonra şimdi de Boğazkesen’deki mekanlarında. Takı, çanta, giyim, aksesuar, kırtasiye ve ev ürünleri Leila Butik’de. Yüksek kaliteli denim ve deriyi yenilikçi tekniklerle tasarlayan Blue Matters ise bir konsept mağazası.
Selin Söl tarafından 2008 yılında kurulan Daire Sanat, çağdaş çalışmaları destekleyen bir galeri. Hemen yanı başında bulunan, Pırıl Güleşçi Arıkonmaz tarafından 1993 yılında kurulan PG Art Gallery ise çağdaş sanatçıları öne çıkarıyor.
Ödüllü Proje Tomtom Gardens
Tomtom Mahallesi ’nin tam ortasında adını mahallenin yeşil bahçelerinden alan bir proje yapılıyor: Tomtom Gardens. Geçen yıl Sign of the City Awards kapsamında “En İyi Konut” ödülünü aldı. 3 farklı avlu etrafında toplam 17 binadan oluşan görkemli bir yenileme projesi. Tomtom Gardens’ın geçen yıl tamamlanan ilk avlusu Tomtom Kaptan Sokak’ta yer alıyor. İtalyan bir peyzaj mimarı ile çalışılarak, muhteşem bir ortaya çıkarılmış. Sanat ve tasarım odaklı mekanlar da faaliyete girmiş. Ham:m, Boğazkesen’den sonra mahalledeki ikinci mekanını buraya açmış. Zamansız ve herkes için ulaşılabilir tasarım mobilyalar üretiyorlar. Uzun yıllar sektörün önde gelen markalarıyla çalışan Ayşegül Temel tarafından kurulan Manner İstanbul’da ev tekstili, aydınlatma ürünleri ve mobilyalar yer alıyor. Happily Ever Paper ise yaratıcılık, tasarım bilgisi ve üretim alanındaki uzmanlığın kağıda dökülmüş hali gibi… KRANK Art Gallery ise çağdaş sanata yeni bir soluk getiriyor.
Tomtom Gardens 2. etap ise Boğazkesen Caddesi’nde, Fransız yetimhanesi ile komşu ve yine muhteşem bir avluya sahip. 3. etap da Boğazkesen’de Tomtom Kaptan Camii’nin tam karşısında yer alıyor. Kapalı bir otoparkın yerine Mimar Han Tümertekin imzalı çok güzel bir bina ve modern bir avlu yapılacak. Projedeki tüm etaplar iki yıl içerisinde tamamlandığında; yeme içmeden modaya, sanat galerilerinden tasarım mağazalarına 25 farklı mekan açılacak. Proje ile Yugoslav Okulu, Avusturya Macaristan Okulu, Baltazzi Apartmanı, Otel Italia Dakar gibi tarihi binalar yenilenecek. Ticari ünitelerin yanı sıra farklı avluların etrafında 100’ü aşkın çatı katı ve daireler de yer alacak.
ÇUKURCUMA’DAKİ MASUMİYET
Çukurcuma Caddesi’ndeki Masumiyet Müzesi, Nobel alan ilk Türk yazar Orhan Pamuk’un 2008’e çıkardığı ve kızı Rüya’ya ithaf ettiği romanıyla aynı adı taşıyor. Kitaptan esinlenen müze 2012’de açıldı. İstanbul’un ilk şehir müzesi olma özelliğine sahip; Çukurcuma’da 1897’den kalma üç katlı tarihi bir binada yer alıyor.