25 Nis TAC MAHAL
Aşkın Görkemi
Dünya üzerinde aşk için dikilmiş en görkemli yapıyla tanışmak ve pırlantadan inciye, yakuttan sedefe kadar yapımında yüz binlerce değerli taşın kullanıldığı bir simetri harikasını görmek için Hindistan’ın Agra kentinin yolunu tutmanız gerek. Sizi Binbir Gece Masalları’nın içine çeken gündüzü ayrı gecesi ayrı güzel Tac Mahal, yaklaşık 400 yıldır aynı yerde ziyaretçilerini bekliyor.
Aslında Tac Mahal bir türbe. Babür İmparatoru Şah Cihan çok sevdiği eşi Mümtaz Mahal için yaptırmış. Bir anlatıya göre Şah’ın isyan bastırmak üzere çıktığı seferde kendisi yalnız bırakmayan çok sevdiği eşi Mümtaz Mahal 9 aylık hamileymiş ve bu seferde yaşamını yitirmiş. Diğer anlatı ise seferde değil doğum yaparken öldüğü yönünde… Değişmeyen gerçek ise eşini kaybeden Şah’ın, ömrünün geri kalanını derin bir yasla yaşadığı.
UNESCO korumasında
Aşkını ölümsüz kılmak için eşinin adını taşıyacak ve o zamana kadar inşa edilmiş hiçbir yapıya benzemeyen güzelliğe, görkeme sahip bir mezar yaptırmak istemiş. Yer olarak da o dönemin başkenti Agra’yı seçmiş. Kendi de ölümünden sonra da aynı yere gömülmek istemiş; öyle de olmuş. İki aşık, her yıl 3 milyondan fazla ziyaretçinin gittiği UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi’ndeki bu yapıda ebedi uykusunu birlikte uyuyor.
Mimarlar İstanbul’dan
Yapımında çok ince damarlı özel bir mermerin kullanıldığı Tac Mahal, önündeki süs havuzuna düşen yansımasıyla ayrı bir büyüye sahip. Türk – İslam mimarisinin dünyadaki en önemli örneklerinden biri. Yapıya imzasını atan mimarlar ise Şah’ın özel davetiyle İstanbul’dan giden Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi.
Yapımında yüz binlerce sedef, akik, firuze ile bine yakın pırlanta, yakut, zümrüt ve inci kullanılmış. Çepeçevre Yasin Suresi’nin hat sanatıyla işlendiği 4 minareli bu yapı için 20 bin işçi çalışmış. İngiliz Lord Edward Lear boşuna dememiş: “İnsanlar ikiye ayrılır; Tac Mahal’i görenler ve görmeyenler.”