ST. PETERSBURG’UN YILDIZLARI

ST. PETERSBURG’UN YILDIZLARI

ST. PETERSBURG’UN YILDIZLARI

Aziz Isaac Meydanı

Deli Petro ile aynı günde doğmuş olan azize adanmış meydanın en önemli yapısı aynı adı taşıyan katedral. Kırk yılda yapılan ve 1858 yılında bitirilen binada herbiri 114 ton ağırlığında 48 sütun var. Sırf kubbesi için 100 kg. altın kullanılmış. Tam bir mimarlık şaheseri. Dünyanın en büyük Ortodoks Katedrali’nin yüksekliği 101,5 metre, kapasitesi ise 12 bin kişi. Şu anda Belediye Binası olan Mariinsky Sarayı,meşhur Astoria Hoteli, Donanma Binası ve sansürcü kimliğiyle tanınan I. Nikola’nın anıtı meydanı süsleyenler arasında. Katedralin girişi 350 Ruble, kubbesine çıkıp manzaranın tadını çıkarmak ise 150 Ruble.

Donanma (Admiralty)

Rusya’nın denizlerdeki gücünü gösteren Donanma birkaç binadan oluşuyor ve Ermitaj Sarayı’nın yanında bulunuyor. İnşaatı 1704 yılında başlayan kompleks aynı zamanda tersanelerin de bulunduğu yer. Deli Petro şehrini inşa ederken St. Petersburg’a gelen herkesin taş getirmesini emretmiş, getirmeyenden de vergi alınmış. Donanma da şehirdeki önemli taş yapılardan biri. İçindeki 72 metrelik kulenin üstünde uzaktan küçücük duran ama iki metre yüksekliğinde, gemi şeklinde bir rüzgar gülü var. Yakınındaki bina  (Manege) eskiden atların ve jokeylerin eğitimi için kullanılmış, bugünse bir sergi salonu olarak hizmet ediyor. Donanma’nın yanındaki meydana 1825’deki Aralık Darbesi burada yapıldığından Aralık Meydanı adı verilmiş. Burada Deli Petro’nun bir heykeli var. Heykele Puşkin’in yazdığı bir şiirden dolayı Bronz Süvari adı verilmiş. Heykelin önünde yeni evlenmiş çiftleri fotoğraf çektirirken görürseniz şaşırmayın, şehirdeki geleneklerden biri.

Neva Nehri

Beyaz Denizi Baltık Denizi’ne bağlayan 74 kilometre uzunluğundaki bu nehrin 30 kilometresi şehirden geçiyor. Genişliği 400 ile 1200, derinliği ise 14 ile 24 metre arasında değişiyor. St. Petersburg’da bir kısmı yapay olan 95 kanal var, o yüzden de yerleşim 42 ada üzerinde. Dolayısıyla da köprü enflasyonu söz konusu. 500’den fazla köprünün 21 tanesi açılıp kapanıyor. Aziz İsaac Meydanı yakınındaki Mavi Köprü 97,3 metre ile en geniş, Alexander Nevsky ise 905,7 metre ile en uzun köprüler olarak geçiyor. Kutsal Üçleme Köprüsü (Trinity Bridge) Neva Nehri’nin üzerindeki çok sayıdaki köprüden biri ve Eiffel Kulesi’ni de yapan Gustave Eiffel tarafından yapılmış. Nevsky Prospekt Caddesi’ndeki Anichkov Köprüsü dört tarafındaki at heykelleriyle dikkat çekerken, Mısır Köprüsü (The Egyptian Bridge) de dört sfenksle süslenmiş. Neva Nehri’nden kanalları da kullanarak Hazar Denizi ile Dinyeper ve Volga nehirlerine, hatta İstanbul’a kadar ulaşabilirsiniz. Neva kış aylarında donuyor. Nehirde ve kanallarında keyifli tekne turları (www.boattrip.ru) yapabilirsiniz.

Vasilyevsky Adası

Neva’nın küçük ve büyük Neva olarak ikiye ayrıldığı noktadaki adanın uç kısmında bordo deniz fenerleri şeklinde Rostral Sütunları bulunuyor. Gazla aydınlatılan fenerleri gemilere yol göstermesinden ziyade dekor maksatlı yapmışlar. Sütunların arkasında, üzerinde Denizler Tanrısı Poseidon heykeli bulunan bej bina eski Borsa Binası, şu anda ise Denizcilik Müzesi olarak kullanılıyor. Bu noktadan şehrin ve nehrin güzel bir manzarası var. Öndeki fıskiye çalıştığı zaman manzaraya apayrı bir güzellik katıyor. Adada Bilimler Akademisi, Sanat Akademisi, bakanlık ve eski gümrük binaları bulunuyor. Bilimler Akademisi’nin kütüphanesinde 17 milyon kitap bulunuyor, Sanat Akademisi’nin önünde de 3300 yıllık Mısır Sfenksleri var.

Peter ve Paul Kalesi

Şehrin tarihi merkezi olan bu kale Hz.İsa’nın en önemli iki havarisinin adını taşıyor. İnşa edildiği 27 Mayıs 1703 şehrin de doğumgünü olmuş. Kalenin içinde bu iki azize adanmış bir katedralle,Deli Petro’nun ilk gemisinin birebir modeli var. Deli Petro’dan sonra tüm Rus hanedanı, son Çar II.Nicholas da dahil olmak üzere buraya gömülmüş. Kale hiçbir savaşta savunma amacıyla kullanılmamış ama 18. yüzyılın sonundan itibaren hapishane görevi görmüş, Dostoyevski, Gorki ve Troçki gibi şahısları ağırlamış. İçindeki katedralin çan kulesi 122,5 metre ve şehrin en yüksek noktası. Hergün saat 12.00’de kaleden top atışı yapılıyor.

Tatar Camii

Kalenin devamında Semerkant’taki Timurlenk Türbesi’ni andıran mimarisiyle Tatar Camii var. Cami 1913’te ibadete açılmış, 1940’da kapatmış ve sebze deposu yapmışlar. 1956’da tekrar açılmış. Stalin döneminde sadece cami değil, kilise ve sinagoglar da kapatılmış. Bir tek Aya Nikola ve Aya Vladimir kiliseleri açık kalmış, 400 kilise tahrip edilmiş. Bugün şehirde 120’nin üzerinde dini müessese var. St. Petersburg’da yaşayan ve ağırlıkla inşaat sektöründe çalışan Türkler de camiyi kullanıyor.

Aurora (Şafak) Zırhlısı

1900 yılında yapılan ve adını Roma Şafak Tanrıçası’ndan alan gemi Sovyet Donanması’nın gözbebeği olmuş. En büyük özelliği de 25 Ekim 1917’de Kışlık Saray’a attığı topla Bolşevik Devrimi’ni başlatmış olması. Mürettebat devrimcilerle işbirliği yapınca, gemi de böylesine önemli bir misyon üstlenmiş. 1987’de yapılan bir restorasyon sonrasında Aurora Neva Nehri üzerindeki yerini almış. Karşısında Nakhimov isimli Denizcilik Okulu var. Ücretsiz olarak gezebileceğiniz gemi cuma ve pazartesileri kapalı.

Sıçramış Kanlar (Yeniden Diriliş) Kilisesi

İsmi Çar II.Alexander’ın burada 1881 yılında suikaste uğramasından kaynaklanıyor. 25 yılda bitirilen binanın dış cephesinde yaklaşık 7000m2lik mozaik kullanılmış. Öylesine cıvıl cıvıl ki, beş kubbesiyle beraber masal aleminden fırlayıp, şehrin ortasına kondurulan bir pasta evi hatırlatıyor. En yüksek kulesi 81 metre ve suikastın yapıldığı yılı sembolize ediyor. İkinci kule 67 metre ve çarın öldürüldüğü zamanki yaşını gösteriyor. 1907’de tamamlanan bina, Moskova’nın Kızıl Meydanı’ndaki Aziz Vasili Katedrali’ni andırıyor. Sovyet döneminde patates deposu olarak kullanılmış. Kiliseye giriş 300 Ruble. Arkasında hediyelik eşyalar satın alabileceğiniz açık bir Pazar var. Euro ve dolarla alışveriş yapabiliyorsunuz. Oysa, Nevsky Prospekt Caddesi’ndeki dükkanlar sadece ruble alıyor.

Ermitage Müzesi

İnziva yeri anlamındaki Ermitaj Rusya’nın en büyük, dünyanın da sayılı müzelerinden biri. Üç milyonun üzerinde esere sahip. Müze beş binadan oluşuyor, Barok tarzda yapılmış ve Kışlık Saray olarak geçen bölümünü kaçırmayın. 1762’de tamamlanan Kışlık Saray’ın cephesi 2 kilometre uzunluğunda, 1,054 odası, 2,000 penceresi var. Çariçe Katerina’nın 1764 ve 74 yılları arasında Batı Avrupa’nın en iyi koleksiyonlarını satın almasıyla ilk temeller atılmış. Guinness Rekorlar Kitabı’na dünyanın en büyük resim galerisi olarak giren müzedeki 322 galeriyi gezebilmek için yaklaşık 25 kilometre yürümeniz lazım.

BİLGİ

“Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin. Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!”
  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…