SEYŞELLER

SEYŞELLER

SEYŞELLER

Seyşeller bugüne kadar gittiğim 118. ülke oldu. Hem adayı gezdim hem de hoş bir tatil yaptım. Komşu ada Mauritius’tan geldiğim uçaktan inince mavinin ve yeşilin çok farklı tonları ile karşılaştım ve ülkenin tanıtım sloganının neden  “Cennet Adalar” olduğunu daha iyi anladım. Seyşeller 41 granit ve 75’den fazla mercan adası olmak üzere Hint Okyanusu’ndaki 115 kadar adadan oluşuyor. Kimi adaların ise sadece birkaç kişiyi alabilecek büyüklükte olduğunu hatırlatayım. Bu nedenle rezervasyonunuzu yaptırırken kalacağınız adayı seçmeniz belki de tatiliniz açısından önemli bir nokta.

Bakir bir güzellik, dalış için mükemmel yerler, ilginç kuş ve tropikal balık türleri kendini huzurun ve boşluğun kollarına atmak isteyenler için ideal bir ortam oluşturmuş. Denizin üzerinde mozaik gibi duran bazı küçük adalara konaklama mekanları tarafından el konulmuş. Aslına bakarsanız bu durum misafirler için bir avantaja dönüşmüş, çünkü kaldığınız yerde kendinizi küçük de olsa bir adanın hakimi gibi hissediyorsunuz. Doğa, değişik renklerle balıklar üzerinde görsel bir şölen yaratmış. Balıkların sizden kaçmasını beklemeyin, denizde ve karada karşılaşacağınız hayvan türlerinin çoğu son derece sıcakkanlı ve dost canlısı. Ancak köpek balıkları konusunda dikkatli olmak gerek, fazla maceraya atılmadan sadece size gösterilen yerde yüzün. Muhteşem mercan kayalıklarına eğer tüple dalmaktan korkanlardansanız şnorkeli deneyin ama dipteki manzarayı kaçırmayın.

Seyşelleri ilk kim buldu sorusuna farklı cevaplar veriliyor; kimi Arap denizcileri işaret ederken kimi 1500’lü yılların başında Portekizlilerin bulduğunu söylüyor. Kesin olan ise Fransa ve Büyük Britanya İmparatorluğu’nun tarih boyunca süren çekişmesinin bu adalar üzerinde de yaşandığı. Adalar 1768 senesinde Fransızların egemenliğine girmiş. 1794 ise İngilizlerin yönetimi ele geçirdiği yıl olmuş. Bu güç savaşları 1814 senesinde adaların tamamen İngilizlere devredilmesi ile sonuçlanmış. 1976 senesinde Seyşeller bağımsızlığını ilan etmiş ancak tarih bugününü de etkilemiş ülkenin. Hukuk sistemleri hem Fransız hem de İngiliz hukuk sistemlerinin bir karışımı, kullanılan resmi diller ise Kreyol lisanının yanı sıra İngilizce ve Fransızca.

Ülkenin resmi adı Seyşeller Cumhuriyeti. Birçoğunda yerleşim olmayan adaların en büyüğü Mahe, bu adada bulunan başkent Victoria ise aynı zamanda ülkenin limanı. Genç nüfusun çoğunlukta olduğu ülkenin ekonomisinde aslan pay %25 ile turizm sektörüne ait olsa da hükümet sanayi yatırımlarını, balıkçılık ve tarımı artırmak için elinden geleni yapıyor.

Doksan bin kişinin yaşadığı Seyşellerde isteyenlere balık avlama turları da düzenleniyor. Golf bir diğer önemli aktivite, çeşitli otellerin golf sahalarından yararlanabilirsiniz. Otellerin büyük kısmı kendilerinde konaklama şartı aramıyor. Su sporları, tüplü ya da şnorkelli dalış, bisiklet turları, binicilik misafirlerin keyifle yaptığı diğer etkinlikler arasında yer alıyor.

MAHE ADASI
142 kilometrekarelik alanı ile ülkenin en büyük ve en kalabalık adası. Üstelik diğer adaların aksine gece hayatı da var.

Mahe Botanik Bahçesi
Bazı gezginlerin başka botanik bahçeleri ile kıyaslayarak küçük bulduğu Botanik Bahçesi’ne giriş için ödediğiniz ücretin karşılığını fazlasıyla alıyorsunuz. Devasa palmiye ağaçları, kocaman nilüferlerin yüzdüğü havuzlar ve dev kaplumbağalar doğa tutkunlarını mutlu etmek için bir araya gelmişler.

Doğa Tarihi Müzesi
Başkent Victoria’da bulunan müze rehber eşliğinde gezilebiliyor. Doğa tarihi meraklıları için farklı türde hayvanlar ve yaşam materyallerine ev sahipliği yapan müze çarşamba günleri kapalı.

Ulusal Tarih Müzesi
Ev sahipliği yaptığı eski gemi kalıntıları, vodoo büyüsü için kullanılan aletler, ev eşyaları ile müze ziyaretçilerini korsanlık günlerine kadar götürüyor. Müzenin açılış gün ve saatlerini öğrenmek isterseniz +248 321 333 numaralı telefondan bilgi alabilirsiniz.

Victoria
Mahe Adası’na gelenlere bir önerim de dünyanın en küçük başkentlerinden biri olan Victoria’yı gezmeleri. Yürüyerek kolayca keşfedebileceğiniz şehirde hem Fransız hem de İngiliz sömürge dönemlerinden kalan binaları görmek mümkün. Sanata ve sanatçıya değer verilen şehirde birbirinden değişik eserleri barındıran galeriler de bulabilirsiniz. Şehir katedrali ve Londra’daki ünlü Big Ben’in küçük bir kopyası olan saat kulesi turistlerin ilgisini çeken yerler arasında. Ziyaretiniz ekim ayı sonlarına denk gelmişse şehrin rengarenk süslendiği geleneksel Kreyol Festivali’ni kaçırmayın.

PRASLİN ADASI
Ülkenin ikinci büyük adasına Mahe’den 15 – 20 dakikalık bir uçak yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Deniz sefası yapmak isteyenler için feribot seferleri de var. Praslin balayı adası olarak haklı bir şöhret yapmış.  Kristal kumsalları ve berrak denizi ile ayak basar basmaz yüzünüzde bir gülümseme oluşuyor. Üstelik ada dünyanın en büyük meyvesi Coco de Mare’nin de anavatanı. Süs eşyası olarak kullanılan ve kadın vücudunu andıran Coco de Mare 18 – 20 kilogramlık bir ağırlığa sahip. Ülkeden çıkarabilmeniz için büyük bir bavula sahip olmanız yetmiyor, izin alıp oldukça yüklü bir vergi de ödemeniz gerekiyor.

Valle De Mai Ulusal Parkı
1984 senesinde Dünya Mirası Listesi’ne alınan park bizim hiç de alışık olmadığımız büyüklükte kertenkeleler ile ender rastlanan ve çizgi film karakterlerini hatırlatan kuşlara ev sahipliği yapıyor. Olağanüstü güzellik ve renkler barındıran ormana giriş ücretli. Zamanı iyi kullanmak adına rehberli tur yapmanızı öneririm. Bu konuda otelinizden yardım isteyebilirsiniz.

LA DIGUE ADASI
La Digue ismini 18. yüzyılda adaları keşfe çıkan Fransız gemilerinden birinden almış. Seyşellerin dördüncü büyük adası olması sizi yanıltmasın, sadece birkaç kilometrekare büyüklüğünde. Zaman yolculuğu yapmak isteyen arkadaşlarıma önerdiğim yerler arasında La Digue Adası. Adayı gezmek için iki seçeneğiniz var; ya süslenmiş geleneksel kağnılara bineceksiniz ya da eski moda kamyonet benzeri araçları tercih edeceksiniz. Nostalji turunuzu dev kaplumbalağaların süsleyeceğini de unutmayın. Ulaşım için arabaların yerine tercih edilen bisikletler adanın huzur veren atmosferine katkıda bulunup hayatın yavaşlamasını sağlıyor. Yapılacaklar listenizin ilk sırasına dünyanın en güzel plajları arasında sayılan Anse Source d’Argent Plajı’nda yüzmeyi koyun. Etraftaki küçük adalara gitmek ve mercan kayalıklarının keyfini çıkarmak için düzenlenen gezilere katılabileceğiniz de aklınızın bir köşesinde bulunsun.

 

KUŞ ADASI
Tam da ismiyle müsemma bir yerdesiniz. Kuş çeşitlerinin yanı sıra ada dev kaplumbağaları ile de tanınıyor. Vaktiniz varsa Mahe Adası’ndan uzun ama harika bir deniz yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Vaktim kısıtlı diyenlerdenseniz uçakla yolculuk da mümkün. Konaklama ve yemek için çok fazla seçeneğiniz olmasa da servis kalitesi ve yemeklerin lezzeti misafirleri mutlu etmeye yetiyor.

Tavsiye edeceğim mekan ise Bird Island Lodge: Tel: +248 422 4925; +248 432 3332.

FREGATE ADASI
Jet sosyetenin mekanı olan ada ismini bir kuş türünden almış. Mahe’den yaklaşık 55 kilometre mesafede ve sadece 2 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Bembeyaz kumsalları, el değmemiş yeşiliyle bir doğa tatili yapmak isteyenlere hitap ediyor. Adada bulunan tek konaklama mekanı ise bütçeleri alt üst eden cinsten. Fregate Island Private: Tel: +248 467 0100.   

SILHOUTTE ADASI
Mahe’den 30 kilometre uzaklıkta bulunan ada 9. yüzyılda Arap gemilerinin sığınağıymış. İlk keşfedilen adalardan biri olmasına rağmen yerleşimin başlaması için 19. yüzyılı beklemek zorunda kalmış. Bu aslında büyük bir şans olmuş, çünkü bu sayede çok farklı bitki ve hayvan türleri varlıklarını günümüze kadar sürdürebilmişler.  Adanın küçüklüğüne rağmen gezebileceğiniz iki ulusal parkı ve tarihi anıtları olduğunun altını çizmem gerek. Deniz kıyısında bulunan iki otelin de fiyatları kimi cepleri zorlayacak cinsten.

 

İLGİNÇ BİLGİLER 
Kreyol mutfağında ana malzemeler deniz ürünleri ve pirinç. Sofraya gelen farklı meyvelerin tadına bakmadan, özellikle de rambutan ve değişik muz çeşitlerini yemeden dönmeyin. Halk arasında favori içki bira ama bu kadar uzağa gelmişken önerim meyve kokteyllerini denemeniz.

Boyları birkaç santimden 15 santime kadar değişen, ağırlıkları ise 1 kilograma kadar ulaşan meyve yarasaları, kocaman gözleri ve mükemmel koku alma duyuları ile yiyeceklerini kolayca buluyorlar. Adı üstünde sadece meyve yiyorlar ama en beklenmedik anda turistlerin karşısına çıkarak onları görüntüleri ile korkutmayı da başarıyorlar.

Seyşeller’de yöneticiler, adalarını turizm açısından dünyaya daha iyi tanıtabilmek için “Seyşellerin yedi harikası” sloganıyla yeni bir kampanya başlatmışlar; Dünyanın en güzel kumsalları, ağızları sulandıran Kreyol Mutfağı, dünyanın en ağır iki loblu hindistan cevizi olan Coco de Mer, dev kara kaplumbağaları, dünyanın en küçük kurbağaları, Seyşeller Mavisi ve Balina Köpekbalığı.

Para Birimi: Seyşeller Rupisi (SCR); 1 USD= 13 – 14 SCR civarında; Türkiye’den 2 saat ileride; Ülkenin telefon kodu : 248. Türk vatandaşlarına vize uygulanmıyor. Trafik soldan akıyor. Faturanızı kontrol edin, çünkü genellikle bahşiş faturalara dahil edilerek önünüze getiriliyor. Ülkede güvenlik sorunu yok, hırsızlık vakaları ise çok ender görülüyor. Seyşeller’deki sağlık uygulamaları ve aşı gereksinimleri hakkında bilgi almak için İstanbul’da bulunan Seyşeller Fahri Konsolosluğu’na 0212 325 26 24 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Kreyol ya da Creole: Bir zamanlar Avrupa ülkelerine ait sömürge devletlerde doğan beyazlar için kullanılırmış. Aynı sözcük Antiller’den ve Afrika’dan gelen siyah ırkı ayırt etmek için de kullanılmış. Bu insanların konuştuğu lisan, kültür ve mutfak da aynı isimle anılır olmuş.

BİLGİ

“Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin. Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!”
  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…

EN GÜZEL BALAYI ADASI HANGİSİ?

Bir seyahat yazarı olarak en sık karşılaştığım sorulardan biri balayı için en iyi adanın hangisi olduğu. Bora Bora’dan Barbados’a, Hawai’den Zanzibar’a, Madagaskar’dan Komor Adaları’na gitmediğim yer kalmadı ama Türkiye’nin denizini hiçbir şeye değişmem diyerek şaşırtayım sizi. İlle de ada diye ısrar edecekseniz Aruba, Jamaika ve St. Lucia gibi Karayip adalarını tavsiye etmem, o kadar uzağa gitmeye değmez. Bora Bora ve Hawai çok uzak, gittiğinizde saat farkı dolayısıyla birkaç gün kendinize gelemiyorsunuz. Benim en sevdiğim ada Bali, çünkü muhteşem tesisler dışında adada sıra dışı bir kültür var. Sadece deniz, kum, güneş değil Hinduizm’in görkemli eserleri de adada görecekleriniz arasında. Üstelik Bangkok, Singapur veya Hong Kong aktarmalı giderseniz bu şehirleri de görme şansınız olur. Tercihiniz Seyşeller olursa tavsiyem Mauritius ile kombine etmeniz. Bu iki adaya en iyi bağlantı Emirates ile. Önce 6,5 saatlik bir uçuşun ardından Mauritus’a gidin, tercihen de Four Seasons’da kalın. Ardından da Air Seyschelles ile 2,5 saatlik bir uçuşun ardından Seyşeller’e geçin. Oradan da dört saatlik bir uçuşla Dubai’ye sonrasında da İstanbul’a dönün. Bir taşla iki kuş vurup iki farklı adayı tek bir seyahate sığdırabilirsiniz.