SEMERKANT

SEMERKANT

Çevresiyle beraber 1,1 milyon kişinin yaşadığı Semerkant ’ın eski adı Afrosiyab olarak geçiyor. İ.Ö 329 yılında şehri fetheden Büyük İskender “Semerkant ile ilgili duyduğum her şey doğruymuş, tek fark hayal ettiğimden daha güzel olması” demiş. İskender bu bölgeden Roxanna ile evlenmiş ve ondan bir oğlu olmuş. Bugün Özbekistan’da Helenistik döneme ait eserleri görmek hala mümkün. Şehirdeki Registan Meydanı çok görkemli bir yer. Burada bulunan Uluğ Bey, Tilla Kari (Telkari, altınla kaplanmış anlamında) ve Şirdar (Aslan) Medreseleri baş döndürücü güzellikteler. Uluğ Bey’in öğrencilerine matematik ve astronomi öğrettiği 1420 yılında tamamlanmış medresenin minaresine çıkıp, yukarıdan Semerkant’ ı seyredebiliyorsunuz. Tarihi yerlerde dolaşırken kafanız karışıyor, çünkü Bursa’da Yeşil Türbe’de gördüğünüz çinilerin benzerlerini buradaki türbelerde de görüyorsunuz.

Guri Amir Türbesi şehirdeki güzel eserlerden. Mavi ve yeşil çinilerle kaplanmış bu yapıda Timur ve aile bireylerinin mezarları var. Burada 1941’de yapılan kazıda Timur’un 1,70 boyunda ve gerçekten aksak olduğu tesbit edilmiş. Denildiğine göre açılan mezarda “Mezarımı açan benden daha korkutucu bir düşman tarafından yenilecek” yazıyormuş. Kazının ertesi günü Hitler Sovyetler Birliği’ne saldırmış.

Bibi Hatun Timur’un en sevdiği karısıymış. Onun için yaptırılan cami kompleksi çok güzel. Cami yapıldığı yıllarda İslam dünyasının en büyük dini müesseselerinden biriymiş. Caminin yanında çok renkli bir Pazar var. Siab diye geçen pazar adeta renkler cümbüşü, evde kurabiyesini, ekmeğini, çöreğini yapan pazardaki tezgahına yerleşmiş. Kuruyemişler, ev yapımı tatlılar, fırından yeni çıkmış ekmekler çok lezzetli, insanlar ise en güler yüzlüsünden, zenginlik sembolü altın dişleriyle poz verip, kameralara sürekli gülümsüyorlar.

Shah-i Zinda (Zinde Şah) çok enteresan bir yer adeta kraliyet mezarlığı gibi. Birbirinden güzel çok sayıda türbe yan yana dizilmiş. En önemlisi de Zinde Şah’a ait. Hz. Muhammed’in yeğeninin oğlu olan Hüsam’ın başını kesmişler, kellesini koltuğunun altına alıp, koşarak kaybolmuş. Hala yaşıyor anlamında Zinde demişler.

Semerkant ’ta görülecek diğer bir yer ise Timur’un torunu olan Uluğ Bey’in Rasathanesi ve buradaki sekstant hala duruyor, onu görünce aklınıza Hindistan Jaipur’da açık havada bulunan sekstant geliyor. Aya ilk ayak basan astronotlar gördükleri ilk üç tepeyi Galileo, Kopernik ve Uluğ Bey olarak adlandırmışlar.

BİLGİ

“Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin. Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!”
  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…