07 Şub SELANİK
Thermaikos Körfezi’nin Gelini diye tanımlanan Selanik, Bizans zamanında İstanbul’dan sonra gelen en önemli ikinci şehirmiş. Bugün gene ikincilik Makedonya bölgesinde bulunan bu şehirde, bu seferki rakibi ise adını Bilgelik Tanrıçası Athena’dan alan Atina.
Büyük İskender
Bölgenin tarihine damgayı, fetihleri esnasında 35.000 kilometrenin üzerinde yol kat eden Büyük İskender basmış. 33 yıllık yaşamını o zaman için bilinen dünyanın %90’ının fatihi olarak noktalayan bu lider Anadolu’yu da Helenleştiren kişi.
İskender’den günümüze miras kalan yerlerden bir tanesi ise adını taşıyan İskenderun. Geçtiği her yeri imparatorluğuna dahil eden tarihin bu büyük lideri Anadolu’da bir tek yeri fethedememiş; o da Antalya’daki Termessos. Bakmış şehir dağların tepesinde, halkı da savaş düşkünü, bir antlaşma imzalamış onlarla ve yolculuğuna devam etmiş.
Via Egnatia
Selanik ticaret yolları üzerinde bulunduğundan, Roma döneminde de önemini sürdürmüş. Eğer karayolu ile Türkiye’den Selanik’e geliyorsanız, İpsala (Kypsela)’dan çıkış yaptıktan sonra, Selanik’e kadar, zaman zaman görünüp kaybolan tabelalarda eski bir yolun izlerine rastlayacaksınız; Via Egnatia: Egnatia Yolu.
M.Ö. 2. yüzyılda yapılan, Roma’dan çıkan yollardan biri olan, Brindisi üzerinden günümüzde Arnavutluk’un Durrës kentinden başlayarak, çok zor bir coğrafyayı geçip, İstanbul’a kadar ulaşan 1.120 kilometrelik bu yolun üzerindeki en önemli şehirlerden biriydi Selanik.
Sefarad Yahudileri
Hıristiyanlığın en temel isimlerinden biri olan Tarsus’lu Paul ciddi bir Yahudi nüfusa sahip bu şehrin Merkez Sinagoğu’nda yeni din hakkında vaaz vererek ilk kilisenin temellerini atmış. 1492’de İspanyolların zulmünden kaçıp, soluğu Osmanlı’da alan Sefarad Yahudileri de Selanik’i bir sığınak olarak görmüşler.
Selanik Çuhası
Şehir bazılarının yorumuna göre ikinci Kudüs olarak adlandırılmış. Şehrin kimliğine önemli katkılarda bulunan Yahudiler, Yeniçerilerin kumaş ihtiyacı için kullanılan “Selanik Çuhası” nın üreticilerinden olmuşlar. Nüfusun yaklaşık yüzde 40’ını oluşturan Yahudiler, II. Dünya Savaşı esnasında yaşanan Nazi işgalinin kurbanı olmuş ve 45.000 civarında Selanikli Yahudi Auschwitz’de katledilmiş.
Selanik’e giderseniz, Kordon’da bir kahve içip, karşı tarafa bakın, Ege’den esen rüzgar, hoş bir serinlikle beraber hatıraları da taşıyacak size…
Dizilerdeki Dostluk
Bizde Yabancı Damat dizisinin oynadığı dönemlerde, Antena TV’nin “Bana Veda Etme” isimli dizisi, cuma geceleri insanları ekran önüne esir etti. Hikayede, Batı Trakya Türkleri’nden öğretmen Murat, Gümülcine Trakya Üniversitesi’nde hukuk eğitimi gören Hristiyan bir kıza aşıktı. Alpha TV ise “Archipelago” ismini taşıyan dizide, Midilli’deki Yunanlı bir gence gönül veren Türk kızının hikayesini anlattı. NET TV “Niovi’nin Çocukları” adlı diziyle Türk-Yunan ilişkilerine katkıda bulundu ve bir ailenin yaşamı çerçevesinde, 1880-1930 yılları arasında İzmir’de geçen olay konu edildi.
ÇOK TANIDIK
Ege’nin en güzel yarımadalarından biri olan Halkidiki’de yer alan ve çevresiyle beraber nüfusu bir buçuk milyonu bulan Selanik çok tanıdık, bizden bir şehir, hele İzmirliyseniz… Şehir adını Büyük İskender’in üvey kız kardeşi Thessalonica’dan almış.
DAHASI VAR!
Selanik’in Yıldızları, Atina, Atina-Akropolis ve Atina Müzeleri yazılarıma da göz atmayı unutmayın.