18 Kas PİSİDİA – AUGUSTUS TAPINAĞI
Pisidia Antiokheia antik kentinde geçmişi en çok hatırlatan harabe, tanrılaştırılmış Roma imparatoru için yapılan Augustus Tapınağı. Daha doğrusu tapınaktan ayakta kalmayı başarmış olan küçük bir podyum.
Kopyası Ankara’da
Tapınağa açılan bir propylon yani tapınak kapısı üzerinde imparatorun başarılarının anlatıldığı ve Res Gestae Divi Augusti (Tanrısal August’un yiğitlikleri) olarak bilinen resmi bir kayıt varmış. Bu yazıtın bir kopyası ise Ankara’da Hacı Bayram Camii’nin yanında bulunan Augustus Tapınağı’nın duvarlarını süslüyor.
Atina Stoa’sı Benzeri
Tapınağın arkasındaki kıvrık kaya bir perdeyi andırıyor. Arkeologlar bu yapının bir zamanlar iki katlı, sütunlu bir bina ile çevrilmiş olduğunu düşünüyorlar. Zemin kat ise tıpkı Atina Stoa’sında olduğu gibi insanların yürüyüş yapıp sohbet ettikleri bir yer olarak hizmet veriyormuş.
Ağustos Ayının İsim Babası
Ağustos ayına adını veren İmparator Augustus tanrı olduğuna gerçekten inanıyor muydu bilinmez ama insanlar onun tanrısal özellikleri olduğuna inanmış ve böylesi görkemli bir tapınağı ölümünden sonra inşa edip ona adamışlar. Hem tapınağın podyumu hem de tapınağın arkasında bulunan iki katlı galeri aynı yöntemle, yani kayanın oyulmasıyla oluşturulmuş. Katlardan birinde Dor birinde ise İyon tarzı kullanılmış.
Anıtsal Kapı
Tapınağın önündeki Augustus Meydanı’nı Tiberia Meydanı’na bağlayan üç taklı kapı da ziyaretçilerin ilgisini çeken detaylar arasında. Kapının üzerinde yer alan ve bir benzerine tapınakta rastlayacağınız yazıt tapınağın eksik kısımlarının tamamlanmasına yardımcı oluyor. Bu anıtsal kapı (Propylon) muhteşem heykel ve kabartmalarla süslenmiş, ulaşmak içinse yine ziyaretçilerin dikkatine mazhar olan bir merdiveni çıkmanız gerek.
Figürlere Dikkat!
Tapınakta, Eros, Nike, Demeter gibi tanrı tasvirlerinin kullanıldığı kabartmaların yanı sıra insan figürlerine de yer verilmiş. Savaş gemileri, çeşitli silahlar ve hayvan kabartmaları süslemede kullanılan diğer detaylar. O zamanda da insanlar yaşam koşullarından şikayetçilermiş ve zaman zaman bunu ifade etmek için bir araya gelirlermiş.
3 Bin Metrelik Sur
Tiberia Meydanı, bu ve benzeri amaçlar için halkın kullandığı alanmış. Heykel ve sütunlarla süslenmiş ana caddesi, uzunluğu 3000 metreyi bulan surları, tüm şehri kucaklayan bir noktaya inşa edilmiş tiyatrosu, su kemerleri, hamamı, stadyumu ile bu antik kent görkemli tarihini gözlerinizin önüne sermek için sizi bekliyor.
DAHASI VAR!
Eğer bölge hakkında dahasını merak ederseniz “Yalvaç” “Pisidia Antiokheia Antik Kenti” “Isparta” ve “Isparta’nın Çiçekleri” yazılarıma da göz atmayı unutmayın.