22 Ara ODUNPAZARI MODERN MÜZE
Eskişehir’in artık öyle bir müzesi var ki sırf onu görmek için günübirlik bile olsa gidilir! Odunpazarı Modern Müze, Eylül 2019’da görkemli bir açılış yaptı. Aradan geçen kısacık zamanda hızla artan bir ilgiye mazhar olan müzeyi görmek için “Haydi Eskişehir’e gidelim” planları yapılmaya başlandı. Instagram hesabım @saffetemretonguc a gelen sayamayacağım kadar çok mesajdan biliyorum!
Adından anlaşıldığı üzere müze Odunpazarı’nda; yani Eskişehir’in çok merkezi, çok sevilen ve tarihi bir noktasında. Böyle bir yere modern bir müze yapmak zor ve hassas bir işe soyunmak demek. Çünkü bulunduğu yerin dokusuyla uyum sağlayacak bir proje üretemezseniz, sonuç hüsran olabilirdi. Ama olmamış! Ben müzeye gittiğimde ağzım açık kalarak gezdim ve bu ülkenin bir vatandaşı olarak gurur duydum. Baksı Müzesi’ne gittiğimde yaşadığım hisse benzer bir haldeydim. Daha fazla tasvir yapmadan müzeyi anlatmak istiyorum size çünkü gittiğinizde zaten kendi duygunuz, fikriniz yerli yerine oturacak.
Doğançay’dan Akyavaş’a Vuslat
Müzenin kurucusu, tam bir sanat dostu olan İş İnsanı Erol Tabanca. Erol Bey’in 15 yıldan fazla süredir biriktirdiği koleksiyonunda, 1950’lerden günümüze hem Türkiye’den hem dünyadan çok önemli sanatçıların eserleri var. Bu eserler, müzenin açılışı için Haldun Dostoğlu’nun küratörlüğünde hazırlanan Vuslat sergisi ile sanatseverlerle buluştu. Burhan Doğançay, Erol Akyavaş, Haluk Akakçe, Taner Ceylan, İnci Eviner, Peter Zimmerman, Julian Opie, Sarah Morris eserleri sergilenen isimlerden yalnızca birkaçı
Osmanlı – Japon mimarisi
Müze binası ise dünyaca ünlü Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates tarafından yapılmış. Baktığınızda tarihi yapılardan çok uzak bir havası var gibi görünüyor ama esasen geleneksel Odunpazarı evlerinin modern bir yorumlaması. Dışarıdan gördüğünüz ahşap yapı sistemi, Odupazarı evlerinde sıvayı kaldırdığınızda göreceğiniz sistemle neredeyse birebir aynı. Daha ilginç olanıysa bu yapı biçiminin geleneksel Japon mimarisinde de olması.
Zaten proje hayata geçirilmeden önce Odunpazarı evleri incelenmiş ve bulunduğu yerden kopuk değil bilakis ilişkisini modern yorumla devam ettiren bir tasarım çalışılmış. Ortaya çıkan sonuçsa; Odunpazarı sivil mimarisi, Osmanlı kubbe mimarisi ve geleneksel Japon mimarisindeki öğelerin harmanı olmuş. 4500 metrekarelik müzede, farklı büyüklüklerde sergileme alanları, kafeler, müze dükkan ve atölyeler var.
Eklemem lazım; bu müzeyi yapan mimarlık ofisi dünyadaki pek çok ünlü yapıya da imza atmış. İskoçya’daki Victoria and Albert Müzesi, Danimarka’daki Hans Christian Andersen Müzesi, Sydney’in Darling Limanı’nda yer alan hükümet binası gibi yapıların olduğu listelerine, artık Eskişehir Odunpazarı’ndaki Modern Müze de eklendi.
Film gibi hikaye
Müzede göreceğiniz sergilerden biri Marshmallow Laser Feast adlı İngiliz sanat kolektifinin sanal gerçeklik deneyimi sunan işleri. Sergi müthiş; hikayesi de film gibi… Müze fikrinin oluşmasından bugün geldiği aşamaya kadar Erol Bey’in eşi Rana Tabanca ve kızı İdil Tabanca da büyük emek verdiler. İşte bu ilginç serginin Eskişehir’e gelmesi de İdil Tabanca sayesinde olmuş. İdil Hanım, Londra’daki Saatchi Gallery’de, Marshmallow Laser Feast’in sergisine gitmiş. Öyle beğenmiş ki hazırlayan ekiple tanışmak istemiş ve karşısına büyük bir sürpriz çıkmış. Ekibin lideri bir Türk; adı Ersinhan Ersin. Tanıştıktan sonra kendisine Odunpazarı’nda yapımı devam eden müze projesinden bahsedince ikinci sürpriz gelmiş. Çünkü Ersinhan Ersin’in, Odunpazarlı olduğunu ama kimliğinde adı yazan bu yere daha önce hiç gitmediğini öğrenmiş. İdil Tabanca’nın davetiyle Ersinhan Ersin Odunpazarı’na gelmiş, müzeyi gezmiş ve müzede şu anda görebileceğiniz sanal gerçeklik deneyimi sunan sergiyi açmış.
Odunpazarı Modern Müze, pazartesi günleri kapalı, haftanın diğer günleri 18.00’e kadar açık. Çarşamba günlerini de uzun gün seçmişler, 20.00’ye kadar ziyaret edebiliyorsunuz. Güncel etkinlikler ve sergilerin tarihleri içinse web sitelerini ve sosyal medya hesaplarını takip ederek bilgi alabilirsiniz.