MUMBAİ’NİN İNANÇ DURAKLARI

MUMBAİ’NİN İNANÇ DURAKLARI

Hacı Ali Türbesi

Kimilerinin Hacı Ali Camii de dediği yapı Arap Denizi’nin ortasında kocaman, beyaz bir mücevher edasıyla durup ziyaretçilerini büyülüyor. Türbe Mekke’ye hacca gittikten sonra dünyevi zenginliklerden vazgeçen bir tüccar olan Hacı Ali Şah Buhari için 15. yüzyılda, camisi de 1940’da yaptırılmış. Hintlilerin ziyaret etmekten hoşlandığı mekanlar arasında yeralan türbenin etrafı dilencilerin de mekanı haline gelmiş.

St. John Kilisesi

Colaba Causeway isimli restoranlar ve dükkanların olduğu bölgede bulunan yapı 1843’deki Afgan Savaşı’nda ölen askerler için inşa edilmiş, bu yüzden Afgan Kilisesi olarak da biliniyor. Yapı gotik detayları ve harika vitrayları ile dikkat çekiyor. Denildiğine göre kilisenin anısına yapıldığı Afgan Savaşı’ndan sadece bir tek asker sağ olarak dönmüş, savaş hakkında bilinenlerse sadece o askerin anlattıklarıymış.

Mahalaxmi Tapınağı

Hindistan’da zenginlik tanrıçası Laxmi (Lakshmi olarak da geçiyor) ama onun işi sadece maddi zenginlikle değil. Mahalaxmi aynı zamanda ruh ve beyin zenginliği ile de ilgileniyor. Mumbai şehrinin simgelerinden biri olan bu tapınak tanrıçaya inanan bir müteahhit tarafından 18. yüzyılda inşa edilmiş. Bulunduğu yerdeki sahil sürekli dalgaların kurbanı oluyormuş. Tapınağı inşa ederlerse sahil yolunu da dalgalardan koruyacaklarına inanmışlar ve gerçekten de o günden sonra yola bir şey olmamış. Tapınak Bhulabhi Desai Yolu üzerinde.

Jain Tapınağı

Jainizm M.Ö. 500’lü yıllarda Hindistan’da ortaya çıkmış, uzun bir süre ülkeyi etkilemiş bir din. Bugün tüm canlıların eşit olduğunu düşünen, şiddete karşı çıkan ve çile çekerek insanın olgunlaşacağını savunan bu dine inananların sayısı azalsa da Hindistan kültüründe hala önemli bir yer tutuyor. Jain dinine ait bu tapınak 20. yüzyılın ilk yıllarında inşa edilmiş. Mermer döşeli, aynalarla ve duvarlarında bu dinin mensuplarına ait resimlerle süslenmiş görkemli bir yapı sizi bekliyor. Jainizme göre insanların çıplak dolaşması ve ağızlarına da maske takması (gece uyurken yanlışlıkla bir sinek ağızlarına kaçar ve hayvanın ölümüne sebep olurlar kaygısıyla) gerekiyor.

DİPNOT

Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin.

Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!

  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…

DAHASI VAR

Şehir hakkında daha fazlasını merak edenler “Mumbai”  ve “Mumbai’nin Yıldızları” yazılarıma göz atmayı da unutmayın.

Tags:
,