MİKONOS

MİKONOS

Mikonos, Kikladlar (Cyclades- Halkalar) diye geçen adalar topluluğunun bir üyesi. Kışın 10 bini bulmayan ada nüfusu, yazın 100 binin üzerine çıkıyor.

Orta Çağ’da farklı uygarlıkların egemenliğine giren ada 1207 yılında Venedikliler tarafından ele geçirilmiş. 300 yıl Venedikliler tarafından yönetilen ada, 1537’de başlayan ve 1829’da Yunanistan bağımsız bir krallık oluncaya kadar devam eden Osmanlı hakimiyetinde kalmış.

Arkeoloji Müzesi

Adada yer gök şapel dolu. Bazı aileler kendi ibadetleri için bu küçük kiliseleri yaptırıp aynı zamanda mezarlık olarak kullanmışlar. Mikonos’ta limanda bulunan Arkeoloji Müzesi küçük ama eserler muhteşem. Adadaki ufak müzelerden benim favorim Maritime (Denizcilik) Müzesi. Türkiye ile ilgili eserlerin çokluğu sizi şaşırtabilir.

Küçük Venedik

Plaj, yemek ve eğlence dışında ne yaparım diyenler Mykonons Town ya da Chora olarak geçen merkezde önce Meryem Ana’ya adanan Paraportiani Kilisesi’ne dışarıdan bir bakın, sonra Little Venice (Küçük Venedik) diye anılan ve eskiden kaptanların oturduğu evlerin olduğu bölgede bir kahve için, ardından da Kato Myli’deki değirmenlerin önünde resim çektirin.

Matoyiannia Sokağı

Adanın rüzgarına karşı güzel bir manzara için yolunuzu Armenistis Deniz Feneri’ne düşürün. Alışveriş için günün erken saatleri ya da gecenin geç saatleri uygun. Adanın en güzel dükkanları Matoyiannia Sokağı’nda bulunuyor.

Galeriler

Adanın rüzgarından korunmak için labirent gibi tasarlanmış sokaklarında kaybolmak ayrı bir keyif. Her keseye uygun mağazaların yanı sıra birbirinden lüks markaları da görebiliyorsunuz. Mikonos’ta çok sayıda galeri de bulunuyor. Dünyadan birçok sanatçının eserlerini görebileceğiniz Artion Galleries’de karşıma, çok beğendiğim Ahmet Güneştekin’in eserinin çıkması benim için tatlı bir sürpriz oldu. Çok keyifli bir sokak üzerinde bulunan Rarity ve Elixir (Timeless) Gallery sanat için uğramanız gereken duraklardan.

Ulaşım

85 kilometrelik adada mobilet ya da jip kullanarak dolaşmak en akıllıca iş. Pire’ye sadece 180 kilometre uzaklıkta bulunan adaya feribot ya da uçakla gidebilirsiniz. Adadaki küçük havalimanından şehir merkezine giderken Chora (Hora) tabelalarını takip edin.

DİPNOT

Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin.

Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!

  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…

Apollo'nun Doğum Yeri

Eğer vaktiniz varsa muhakkak yakındaki Delos Adası’na gidin. Mitolojiye göre güneş tanrısı Apollo’nun doğduğu yer olan bu ada Yunanistan’ın en önemli ören yerlerinden biri. Girişi 5 Euro olan adada bekçiler ve arkeologlar dışında kimse yaşamıyor. MÖ 1000 yıllarında batı sahillerimizde yaşayan İyonyalıların kurduğu yerleşim önce dini bir merkez sonra önemli bir liman olmuş. Liman, mozaikli evler, Aslanlı Yol, tapınaklar, tiyatro ve müze çok enteresan. Ada çok küçük ama bir ara Phaselis gibi Akdeniz sahillerinde bulunan şehirlerimizden bazılarını Delos Birliği’nin içine almış.

Tags: