21 Mar LEVENT VE MASLAK
Küçük New York
Levent ve Maslak turistlerin pek fazla ziyaret etmediği, İstanbul’un son yıllarda gelişen iş bölgeleri. Maslak’ta 25 sene kadar önce sadece birkaç bina varken, bugün uluslararası şirketlerin Türkiye merkezleri ve gökdelenler yer alıyor. Yoğun trafiğe sahne olan bu bölge, alışveriş merkezleri ve restoranlarıyla cazip bir çekim noktası. Maslak’taki köşkler geçmişi hatırlatırken, Çağdaş Sanat Müzesi Elgiz geleceğe kapı açıyor.
XVIII. yüzyılda Levent’te Kaptan-ı Derya (Deniz Kuvvetleri Komutanı) Cezayirli Hasan Paşa’nın bir çiftliği varmış. Semtin adı onun denizcilerinden geliyor. Aslında Levent İtalyanların Doğu Akdeniz’de yaşayanlara verdiği “Levanten” ismiyle aynı kökten. Maslak ise Belgrad Ormanları’ndan gelen suyun depolandığı bir su haznesinden almış adını.
Havalı “Mashattan” imajı yaratılma çalışmalarına karşın, Maslak Büyükdere Caddesi trafiğinden ötürü keşmekeş bir görüntü sergiliyor. Aslında burası ilginç bir yer, sayıları hergün artan gökdelenlere, gecekonduların ve köpek sürülerinin arasından geçerek ulaşıyorsunuz. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin merkez kampüsü ve Harp Akademileri de Maslak’ta bulunuyor.
Maslak Kasırları
Maslak Parkı’nın içinde Sultan II. Mahmud döneminde yapıldığı düşünülen kasırlardan (Tel: 0212 276 10 22, pazartesi ve perşembe günleri kapalı) Kasr-ı Hümayun, Mabeyn-i Hümayun, Limonluk, Çadır Köşkü ve Paşalar Dairesi günümüze ulaşmış. Sultan Abdülaziz, Boğaz’ın tehlikeli olduğunu düşünüyormuş. Tarabya’da oturduğu köşkten tekneyle denize açılan yeğeni II. Abdülhamid’i bundan vazgeçirmek için bu kasırları ona hediye etmiş. Şehzade Abdülhamid’in çalışma ve dinlenme evi olarak kullandığı Kasr-ı Hümayun günümüzde müze. Geniş, bol ağaçlı bir parkta olan kasırdaki ana merdivenin trabzanları ve yatakların üstünde asılı ayna çerçeveleri bizzat Abdülhamid tarafından oyulmuş. Konaklama için kullanılan Mabeyn-i Hümayun’un etrafı nadir bulunan bitkilerle çevrilmiş. Sekizgen Çadır Kasrı güzel bir kafeye ev sahipliği yaparken, Limonlukta Abdülhamid’in Fransa’dan ithal ettiği kamelyalar görülebilir. Paşa Dairesi ise yönetime ayrılmış. Son derece yoğun Maslak merkezinden geçtikten sonra bu park, huzur dolu bir vaha gibi çıkıyor karşınıza.
Elgiz Modern Sanat Müzesi
2001 yılında açılan bu harika modern sanat müzesi (Tel: 0212 290 25 25, www.elgizmuseum.org, pazar, pazartesi ve salı günleri kapalı) Maslak Meydan Sokak’ta yer alıyor. Sevda ve Can Elgiz’in etkileyici koleksiyonuna ev sahipliği yapan müze, Gilbert ve George, Tracey Emin, ve Cindy Sherman gibi yabancıların eserlerini Burhan Doğançay, Abdurrahman Öztoprak, Fahrelnissa Zeid ve daha birçok Türk sanatçının eserleriyle birlikte yanyana sergiliyor. İTÜ Ayazağa metro istasyonundan buraya ulaşmak için yolun karşısına geçin ve Beybi Giz Plazayı bulun.
Parkorman
Parkorman (www.parkorman.com.tr) Maslak’taki Fatih Ormanı’nda yüzme havuzlu, çok amaçlı bir eğlence merkezi. Her yaş grubuna hitap eden birçok etkinliğin yanısıra, her sene temmuz ayında Electronica Festivali (www.electronicafest.com) burada düzenleniyor.
NASIL GİDİLİR?
1.Levent, 4. Levent ve İTÜ Ayazağa’da (Maslak için) metro istasyonları var. Maslak’a giden 25T ve 325YK2 no’lu otobüsler Taksim’den kalkıyor. Sarıyer’e Maslak üzerinden giden otobüsler Parkorman ve Maslak Kasırları’ndan geçiyor. Sarıyer ve Tarabya istikametine giden minibüslere de binebilirsiniz.
ALIŞVERİŞ
Şehrin bu bölgesi alışveriş merkezleri bakımından çok zengin. 2006’da Levent’te açılmış olan Kanyon (www.kanyon.com.tr), daha üst bütçelere hitap eden, çeşitli restoranlarıyla (detaylar aşağıda) tasarımı etkileyici bir alışveriş merkezi. Daha yeni ve daha gösterişli İstinye Park (www.istinyepark.com) Maslak’ta 2007’de açıldı. Sinemaları alışveriş dışı aktivitelerinden biri. Levent’te 2002 yılında açılmış olan Metro City ise bu AVM’lerinin daha mütevazı versiyonu.
NEREDE YENİR?
İstinye Park ve Kanyon alışveriş merkezlerinin her ikisinde de yemek yiyebileceğiniz çok sayıda seçenek bulabilirsiniz.
Gökdelenler savaşı
Hepsi tamamlandığında Maslak’ta gökdelenler arasında bir savaş olacak gibi görünüyor; 4. Levent’teki 64 katlı Safir Kulesi 261 metreye ulaştı. 53 katlı Elmas Kulesi ise 270 metrelik yüksekliğiyle Avrupa’nın en yüksek gökdelenlerinden biri olmaya aday.