LAODİKYA

LAODİKYA

Denizli’ye 6 kilometre uzaklıktaki Laodikya, geçmişte ticaret yollarının kavşağında yer alıyormuş. Özellikle yün ticareti ile çok zengin olmuşlar. Gittiğinizde karşınıza çıkacak manzarayı şöyle özetleyeyim; bir tarafta 2571 metre yükseklikteki Honaz Dağı, diğer tarafta bembeyaz Pamukkale duruyor, tam ortada ise iki nehir tarafından kuşatılmış Laodikya var. Antik kentin tarihi M.Ö. 3000’e kadar uzanıyor. Yapılan kazılarda Geç Kalkolitik Eski Tunç Çağı’na ait mimari, seramik ve çakmaktaşı buluntularına ulaşılmış.

Termal Suyla Gelen Uyarı

Burası aynı zamanda 4 İncil yazarı arasında yer alan ve mezarı Selçuk’ta bulunan Aziz Yuhanna’nın cemaatlerine mektup yazdığı 7 kiliseden biri. Diğerleri ise Efes, İzmir, Sart, Akhisar (Thyatira), Alaşehir (Philadelphia) ve Bergama’da. Halkı başlarda Hristiyanlığa geçiş için biraz isteksiz davranmış. Aziz Yuhanna da termal suları kullanarak yaptığı metaforla uyarmış onları: “Yaptıklarınızı biliyorum. Ne soğuk ne sıcaksınız, ılıksınız.” Mesajı açık aslında; “kararınızı verin, arada kalacağınıza ya iyi bir Hıristiyan olun ya da başka yolun yolcusu” demek istemiş.

Bu sitem işe yaramış olacak ki şehir Bizans döneminin en önemli Hristiyan şehirlerinden biri olacak kadar inançlı hale gelmiş. Hatta piskoposluk merkezi olmuş.

En Uzun Stadyum

Aslında 350 metrelik ölçüsü ile Anadolu’da bulunan en uzun stadyum Laodikya’daymış. Fakat taşları asırlarca başka yapıların inşaatlarında kullanılınca geriye fazla bir şey kalmamış ne yazık ki… Yaklaşık 5 kilometrekarelik alana yayılan Laodikya’nın günümüze ulaşan önemli yapıları arasında; iki tiyatro, dörder hamam kompleksi, agora, çeşmeler, giriş kapısı, meclis binası, tapınaklar ve kiliseler var.

DİPNOT

Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin.

Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!

  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…

TABAE VE TRİPOLİS'E DE UĞRAYIN!

Denizli tam bir antik kentler cenneti. Hierapolis (Pamukkale – Hierapolis yazımdan okuyabilirsiniz) ve Laodikya en başta görülmesi gerekenler. Ama yetmez derseniz iki önerim daha var. Buldan yolu üzerindeki Tripolis Antik Kenti’ne uğrayın; Pamukkale’ye 23 kilometre. Yapılan araştırmalar bölgedeki yerleşimin 5 bin yıl öncesine kadar uzandığını göstermiş. Tabae Antik Kenti ise Roma döneminin önemli şehirlerinden biriymiş. İçinde birçok mağara var. Yapılan kazılarda Roma dönemine ait çok sayıda yağ kandili, paralar ve farklı materyallerden yapılmış Afrodit heykelleri bulunmuş.