KORDOBA’NIN YILDIZLARI

KORDOBA’NIN YILDIZLARI

Arap medeniyetinin doruk noktasına ulaştığı Kordoba 10. yüzyılda 300 camisi, muhteşem sarayları, hamamları ve çok gelişmiş şehir planlamacılığı ile Avrupa’nın en modern aynı zamanda da en kalabalık şehri unvanlarını almış.

Yetiştirdiği Müslüman ve Yahudi alimlerle bilim ve kültür dünyasına inanılmaz katkılarda bulunmuş. Hıristiyanların “parçala ve ele geçir” yöntemiyle geri aldıkları Kordoba Romalılar döneminden başlayan tarihi ve kültürel mirasıyla İspanya’nın en çok turist çeken yerlerinden biri. Peki “görmeden dönmeyin” listesinde neler olmalı?

Alkazar

14. yüzyıldan kalma saray şu anda Roma lahit ve mozaiklerinin sergilendiği bir müze. Muhteşem bahçeleri Elhamra Sarayı’nı andırıyor. Arapların kendi memleketlerinde bulamadıkları su Endülüs’te şadırvanlarda, fıskiyelerde ve havuzlarda bolca kullanılmış. Bu gelenek Hristiyanlar tarafından da aynı Alkazar’daki gibi devam ettirilmiş.

Mezquita

Avrupa’daki tek örnek olan bu eseri 785 yılında Endülüs Emevilerinden 1. Abdurrahman cami olarak inşa ettirmiş, 2. Abdurrahman  ise genişletmiş. 2. Hakim de 10. yüzyılda muhteşem mihrabını yaptırmış. Mihrap bölümünde İstanbul’dan getirilen Bizans mozaiklerine özellikle dikkat edin; çok etkileyici.

Kemerlerin Güzelliği

Bina bir kolonlar ormanı. 800’den fazla mermer ve granitten yapılma kolon, kırmızı ve beyaz çizgili kemerlerle desteklenmiş. 1523’te CharlesV (Şarlken) Katedral’i bir zamanlar İslam aleminin Mekke’den sonraki en büyük camisi olan binanın tam ortasına oturtmuş. Avludaki minare de 93 metrelik bir çan kulesine dönüştürülmüş. Avlu, Endülüs’ün her tarafında görebileceğiniz turunç ağaçlarıyla yeşillendirilmiş.

Lezzetli Tapaslar

Kordoba’ya gittiğinizde mutlaka tapas barları deneyin. Özellikle ara sokaklarda yer alanlar arasından seçim yapın derim…

Flamenko seyretmek için güzel bir şehir. Birçok mekan bulabilirsiniz.

DİPNOT

Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin.

Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!

  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…

DAHASI VAR

Endülüs, Sevilla’nın Yıldızları ve Kordoba yazılarıma göz atmayı unutmayın.