11 Ara KORDOBA’NIN YILDIZLARI
Arap medeniyetinin doruk noktasına ulaştığı Kordoba 10. yüzyılda 300 camisi, muhteşem sarayları, hamamları ve çok gelişmiş şehir planlamacılığı ile Avrupa’nın en modern aynı zamanda da en kalabalık şehri unvanlarını almış.
Yetiştirdiği Müslüman ve Yahudi alimlerle bilim ve kültür dünyasına inanılmaz katkılarda bulunmuş. Hıristiyanların “parçala ve ele geçir” yöntemiyle geri aldıkları Kordoba Romalılar döneminden başlayan tarihi ve kültürel mirasıyla İspanya’nın en çok turist çeken yerlerinden biri. Peki “görmeden dönmeyin” listesinde neler olmalı?
Alkazar
14. yüzyıldan kalma saray şu anda Roma lahit ve mozaiklerinin sergilendiği bir müze. Muhteşem bahçeleri Elhamra Sarayı’nı andırıyor. Arapların kendi memleketlerinde bulamadıkları su Endülüs’te şadırvanlarda, fıskiyelerde ve havuzlarda bolca kullanılmış. Bu gelenek Hristiyanlar tarafından da aynı Alkazar’daki gibi devam ettirilmiş.
Mezquita
Avrupa’daki tek örnek olan bu eseri 785 yılında Endülüs Emevilerinden 1. Abdurrahman cami olarak inşa ettirmiş, 2. Abdurrahman ise genişletmiş. 2. Hakim de 10. yüzyılda muhteşem mihrabını yaptırmış. Mihrap bölümünde İstanbul’dan getirilen Bizans mozaiklerine özellikle dikkat edin; çok etkileyici.
Kemerlerin Güzelliği
Bina bir kolonlar ormanı. 800’den fazla mermer ve granitten yapılma kolon, kırmızı ve beyaz çizgili kemerlerle desteklenmiş. 1523’te CharlesV (Şarlken) Katedral’i bir zamanlar İslam aleminin Mekke’den sonraki en büyük camisi olan binanın tam ortasına oturtmuş. Avludaki minare de 93 metrelik bir çan kulesine dönüştürülmüş. Avlu, Endülüs’ün her tarafında görebileceğiniz turunç ağaçlarıyla yeşillendirilmiş.
Lezzetli Tapaslar
Kordoba’ya gittiğinizde mutlaka tapas barları deneyin. Özellikle ara sokaklarda yer alanlar arasından seçim yapın derim…
Flamenko seyretmek için güzel bir şehir. Birçok mekan bulabilirsiniz.
DAHASI VAR
Endülüs, Sevilla’nın Yıldızları ve Kordoba yazılarıma göz atmayı unutmayın.