KIZILDENİZ’DE DALIŞ

KIZILDENİZ’DE DALIŞ

Hayatınızda hiç dalış yaptınız mı bilmiyorum, ben defalarca denedim ve her seferinde hayranlığım artmış bir şekilde çıktım denizin derinliklerinden. Göz kamaştıran bir dünya var aşağıda. Her şeyi unutup sadece renklere ve su altındaki yaşamın sakinliğine odaklanıyorsunuz.

Kızıldeniz dalış için en büyüleyici yer. Güzelliğini tek kelimeyle anlatmam gerekirse sadece tarifsiz diyebilirim… Keşke suyun üstünde de altındaki uyum olsa diye düşünüyor insan. Farklılıkların bir arada ahenkle yaşadığı, rengarenk bir dünya ile tanışıyorsunuz.

Rüya Gibi

Kimi kaynağa göre adı kıyılardaki kızıl renkli dağlardan gelen Kızıldeniz, “dalgıçların haccı” diye tanımlanacak kadar önemli. Afrika ile Asya arasında yer alıyor ve Hint Okyanusu’na bağlanıyor. Dolayısıyla Kızıldeniz’e farklı ülkelerden dalabilirsiniz ama en çok tercih edilen Mısır. Ben de orada denemiştim.

Cam Teknelerle Tur

Watanya ve Travco marinalarından dalış için tekne turlarına katılabiliyorsunuz. Öğle yemeği de tura dahil. Sualtı zenginliklerini keşfetmek için şnorkelle veya tüplü dalış yapabileceğiniz turları veya alt yüzeyi cam olan tekneleri tercih edebilirsiniz.

200 Mercan Türü

Ras Muhammed Milli Parkı en popüler rotalardan biri. Mısırlılara göre Ras Muhammed, Avustralya’daki Büyük Mercan Kayalıkları’ndan sonra dalınacak en güzel yer. 200 civarında mercan türü, binin üzerinde balık çeşidi parkı cazip hale getiriyor.

Zehirli Balıklara Dikkat

Tiran Adası’nın karşısındaki Laguna ve bir gemi batığının bulunduğu Gordon, mercan kayalıkları en tercih edilen yerlerden. Dikkat etmeniz gerekense zehirli balıklar. En iyisi bazıları yakıcı ve kesici olan mercan kayalıkları da dahil hiçbir şeye dokunmadan yüzmek. Aklınızda olsun, bizim kaldığımız otelde olduğu gibi bazı otellerin önünde kendi mercan kayalıkları var.

Bonus: Çöl Safarisi

Denizin altını keşfettikten sonra Şarm el-Şeyh’te yapılacak en güzel aktivitelerden biri çöl safarisi. Quad veya ATV dedikleri, dört teker çekişli araçlara tek, çift ya da 4 kişi binebiliyorsunuz. Gideceğiniz yollar çok tozlu olduğu için tavsiyem, başınızı kapatmanız ve gözlük takmanız.

Çölün uçsuz bucaksızlığı, Bedeviler, develer ile başka bir aleme ışınlanıyor gibi oluyorsunuz. Yankı Vadisi’nde sesinizi çöl dağlarında çınlatabiliyorsunuz. Yarımadanın sualtı kaynakları zengin olan yerlerindeki vahalardan en büyüğü 30 bin palmiye ağacının olduğu Feiran Vahası.

DİPNOT

Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin.

Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!

  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…

UZAK AMA DEĞER!

Biraz uzak ama gittiğiniz yola değecek bir önerim daha var. Şarm’a 227 kilometre mesafedeki Azize Katerina Manastırı dünyada faaliyetini hâlâ devam ettiren en eski manastır unvanına sahip. İstanbul’daki Ayasofya’yı da yaptıran İmparator Jüstinyen’in eseri olan yapıda inanılmaz bir ikona ve el yazması eser koleksiyonu var. Bölgedeki, Mısır’ın en yüksek dağı da bu azizeden almış adını.

DAHASI VAR

Bölge hakkında dahası için “Şarm El-Şeyh” yazıma da göz atmayı unutmayın!