21 Mar KIRIM (ANGLİKAN) KİLİSESİ
Serdar-ı Ekrem Sokak, İstanbul’un en güzel sokaklarından biri. Serdar-ı Ekrem adının anlamı başkumandan. Eskiden sefere katılmayan padişahın yerine başkomutanlık yapan sadrazama bu isim verilirmiş. İstiklal Caddesi’nin Tünel tarafından doğuya doğru kısa bir yürüyüş yaparsanız kolaylıkla bu sokağa ulaşabilirsiniz. Şüphesiz sokağın en etkileyici mimariye sahip yapılarından biri Kırım (Anglikan) Kilisesi.
Eskiden Rum Mezarlığı’nın bulunduğu yerde, bugün neogotik üslupta inşa edilmiş olan bu kilise var.
Kırım Kilisesi, 1858-1868 yılları arasında İngiltere’nin tanınmış mimarlarından, hatta Londra’daki adalet sarayını da tasarlayan G. E. Street tarafından yapılmış. Şehirdeki başka yapılarda da görebileceğiniz malta taşı, bu kilisenin inşasında da kullanılmış.
Avlu çevresi, taştan yüksek duvarlarla çevrili. Kilise de bahçenin tam ortasında. Giriş kapısının üstünden iki küçük kule, hemen yanından da daha büyük, sivri külahlı bir çan kulesi yükseliyor. Kilisenin yüksek tavanlı uzun salonu, cephelerindeki vitraylı dairesel gül pencerelerle ve yuvarlak kemerli pencerelerle aydınlatılıyor.
Peki kilisenin ismi neden Kırım Kilisesi olmuş? Çünkü bu kilise, Sultan Abdülmecit’in İngilizlere bağışladığı arazi üzerinde, Kırım Savaşı anısına yapılmış. Bu nedenle ‘Kırım’ı Anma Kilisesi’ olarak da biliniyor. Temelini ise Osmanlı politikaları üzerinde oynadığı büyük rol
1970’lerde cemaati ciddi şekilde azalan kilise, sonunda kapanmış. Yıllar sonra, Sri Lankalı sığınmacılar tarafından restore edilerek 1991 yılında yeniden açılmış. Günümüzde de az sayıda Sri Lankalı Anglikan cemaatince kullanılmakta. Galata’yı ve Serdar-ı Ekrem’i keşfe çıkmış turistler de burayı sıklıkla ziyaret ediyor.
Kilise hakkında traji-komik bir de hikaye anlatılıyor. Rivayete göre, Kırım Kilisesi açıldıktan sonra Kraliçe Victoria, kilisenin inşaasına katkılarından dolayı padişaha bir otomobil hediye göndermiş. Ancak İstanbul’a gelen otomobil, dönemin şeyhülislamının ”şeytan işidir” demesi üzerine, Sarayburnu’ndan denize atılarak imha edilmiş!