KAHRAMANMARAŞ LEZZETLERİ

KAHRAMANMARAŞ LEZZETLERİ

Kahramanmaraş, adıyla markalaşan birçok lezzete sahip. Listenin başında tabii ki dondurması yer alıyor. Kendine has tarhanasını ve çöreğini de unutmamak gerek.

Kahramanmaraş denince akla önce dondurma gelir. Bu şöhrete kavuşmak kolay olmamış; uzu bir yolculuk gerekmiş. Öncelikle dondurmanın sırrı, şehrin sırtını yasladığı Ahir Dağı’nın doğal zenginlikleri ile sabırla yoğrulmuş ustalığında gizli. Yüzyıllar önce Kahramanmaraş’ta Ahir Dağı’nın yamaçlarındaki mağara ve oyuklara birikmiş kar tabakaları ile dağın bağlarında üretilen Kabarcık üzümü pekmezi, karakovan balı ve meyve özlerinin karışımından oluşan serin mi serin bir tatlı doğmuş. Bu tatlıya o günlerde karsambaç adı verilmiş. Karsambaç daha sonra Ahir Dağı’nda yetişen keçilerin sütü ile daha da zenginleşmiş ve en sonunda yabani orkidelerin köklerinden elde edilen sahlep ile bu mucizevi formül tamamlanmış.

Dünya Maraş Dondurması Yiyor

Ortaya çıkan muhteşem karışımı 1960’lı yıllarda Durgut Usta kendi alın teri ve becerisi ile sabırla işlemiş.  Kırma dondurmanın mucidi olarak kabul edilen Durgut Usta’nın ünü, mini bir dondurma dükkanı ile başlamış ama şöhreti Kahramanmaraş’ın ünlü Kervan Pastaneleri olarak önce ülkemize yayılmış. Sonra da Alpedo dondurma adıyla tüm dünyanın sevdiği lezzetler arasında yerini almış. Bugün Çin’den Amerika Birleşik Devleri’ne dünya genelinde tam 114 bin noktaya Maraş Dondurması ulaştırıyorlar.

Rekor Kıran Dondurma

Dünyanın en büyük çengel dondurması ile rekorlar kitabına girmeyi başaran Alpedo, geleneksel Maraş dondurmasının yanı sıra çileklisinden fıstıklısına, çikolatalısından portakallısına 30 çeşit saf ve doğal dondurma üretiyor.

Bu Tarhana Başka

Kahramanmaraş’a özgü, farklı bir yöntemle hazırlanan tarhanası, şehrin lezzet haritasının vazgeçilmezleri arasında… Yapım aşamasında komşu hanımların imece usulü ile bir araya gelmeleri de sabahın erken saatlerinde kalkıp çiğ adı verilen özel bir sergi üzerine tarhana sermeleri de adeta gelenek halini almış. Ama  modern tesislerde üretilen ve hijyenik ambalajlarda sunulan tarhanalar da var. Bir de tarhana cipsi var. O da hem çocuklar hem büyükler için katkısız, sağlıklı bir atıştırmalık.

Çöreği Bir Efsane

Tıpkı tarhana gibi bu çörek de savaş yiyeceğiymiş aslında. Zaman içinde yapılması özellikle de Ramazan Bayramı’nda sunulması geleneksel hale gelmiş. Ramazan gelmeden 1-2 ay öncesinde fırınlardan sıra alınır, hamurlar hazırlanıp fırınlara verilir ve sırayla pişirilirmiş. Öyle bir iki gün değil, aylarca yenirmiş. 90’lı yılların sonralarında bu çöreğin yapımı bir iş koluna dönüşmüş. Zamanla fıstıklı, fındıklı, acılı, cevizli, kakaolu, limonlu gibi 20 çeşit sunulmuş. Adı Maraş çöreği ile özdeşleşen Alfi Çörek’in önünde, özellikle Ramazan ayında uzun kuyruklar oluştuğunu da eklemeden geçmeyeyim.

 

DİPNOT

Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin.

Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!

  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…

TARHANA NASIL DOĞDU?

Yavuz Sultan Selim, Mısır seferine çıkmadan önce ordunun ihtiyaçları için hazırlıklara başlamış. Mısır’ın fethi için Sina Çölü’nün geçilmesi şart. Defalarca denense de Mısır’ı almanın önündeki en büyük engel Sina Çölü olmuş hep. Çölün ortasında aç kalmak en büyük düşmanmış. Asker tayını olması için öyle bir yiyecek lazımmış ki hem yükte hafif hem de yüksek besin değerine sahip olmalıymış.  Ayrıca askeri tok tutmalı, sıcakta ve soğukta bozulmamalıymış. Yavuz Sultan Selim’in annesi Maraşlı Gülbahar Hatun bu niteliklerin hepsine sahip bir gıda üretmek için çok uğraşmış. Nice deneme-yanılmadan sonra istediği sonuca ulaşmış. Ortaya çıkan lezzetin adı tarhanaymış…

DAHASI VAR

Şehir hakkında dahası için “Kahramanmaraş” yazıma göz atmayı unutmayın!