GOZO

GOZO

Malta Cumhuriyeti’nin ikinci büyük adası Gozo. Valletta’dan araçla 45 dakika civarı yol aldıktan sonra feribota binmeniz gerekiyor; ardından 20 dakika kadar süren bir yolculuk ile Gozo’ya ayak basıyorsunuz.

Ülkenin en iyi kuma sahip plajlarından Ramla için bile Gozo’ya gelinir. Adanın başkenti 7 bin nüfuslu Rabat. Daracık ve dolambaçlı sokaklara sahip şehirde gezmek, şirin balkonların ve tarihi yapıların eşlik ettiği keyifli bir labirentte gönüllü kaybolmak gibi…

Malta adasında karşıma Tarsuslu Pavlus çıkmıştı; Gozo’da ise Kapadokyalı Aziz George ile Anadolu tarihine bir selam daha yolladım. Rabat’taki ana meydan, onun adını taşıyor. Etraftaki kafelerden birinde oturup meydanın ruhunu solumayı ve gündelik hayatın akışını izlemeyi ihmal etmeyin.

En Büyük Kasaba

Bu arada, Malta’nın batı kıyıları Marsaxlokk, sadeliğe açılan kapı gibi… İhtişamlı yapıların ardından, Akdeniz’in huzuru egemenliğini ilan ediyor. Burası Malta’nın en büyük balıkçı kasabası ve şehirlerin hareketli dünyasından sıkılanlar için ideal. Hayatı yavaş akıtmaya söz vermişçesine ağlarını onaran balıkçıları izleyebilir, pazardaki yerel lezzetleri deneyebilir ve tabii ki lezzetli deniz ürünleriyle midenize bir güzellik yapabilirsiniz.

Mutfak 

Deniz ürünleri demişken ekleyeyim, Malta çok kayalık bir ülke olduğu için tarım yok ve yiyeceklerin yüzde 95’i ithal ediliyor. İçme suyu da önemli bir sorun. Malta’daki 3 büyük tesiste deniz suyu arıtılıp tatlı su elde ediliyor ve içmek için kullanılıyor. Benden iki öneri daha; içinde portakal suyu ile çeşitli baharatların yer aldığı “kinnie” adlı içeceği deneyin derim. Bizim böreğimize benzeyen “pastizzi” de tadılmaya değer.

Unutul(a)mayan Kuşatma

Osmanlı İmparatorluğu, Malta’yı 1565’te kuşatmış. Fakat Turgut Reis’in ölümünün yarattığı moralsizlik ve Osmanlı’nın Akdeniz’in ortasındaki bu stratejik adayı almasından korkan Avrupalıların gönderdiği askeri yardım sayesinde bu girişim başarısızlıkla sonuçlanmış. Ama öyle etki etmiş ki Malta tarihine, bugün birçok yerde bu kuşatmaya dair anlatıları görmek mümkün.

 

 

DİPNOT

Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin.

Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!

  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…

DAHASI VAR

Bölge hakkında daha fazlasını merak edenler, “Valetta” ve “Malta” yazılarıma göz atmayı da unutmayın.