GORDION

GORDION

İlk yerleşimlerin Bronz Çağı’nda olduğu Gordion tarihte hem düğümü hem de dokunduğu her şey altına dönen Kral Midas’la tanınıyor. Adını kurucusu Kral Gordios’dan alan şehir, içinde kral mezarları olan höyüklerle dolu.

Anadolu’da bir süre hüküm süren Friglerin başkenti olan Gordion, Ankara’nın 90 km. batısında… Efsaneye göre, Midas suyu temsil eden Silenus’u şarapla sarhoş edip rehin almış, ardından da fidye olarak şarap tanrısı Dionisos’dan dokunduğu her şeyi altına çevirmesini talep etmiş. Tanrı isteğini kabul etmiş ama yemeği ve kızı dahil dokunduğu her şey altına dönen Midas, bundan pişman olup Dionisos’a kendisini kurtarması için yalvarmış. Şarap tanrısı, ellerini (Bugünkü adı Sart Çayı olan) Pactolus Nehri’nde yıkamasını salık vermiş, Midas bu dertten kurtulmuş ve nehir bu kez altın yatağına dönmüş.

Yunan mitolojisinde Anadolu’nun özel bir yeri var. Hikayelerden biri gene Midas’la ilgili. Apollo ile Marsyas arasındaki bir müzik yarışmasında, Midas hakemlik yapmış, flüt çalan Marsyas’ı Apollo’ya karşı destekleyince de tanrının gazabına uğramış ve Işık tanrısı Apollo Midas’ı koca kulaklı bir adam haline getirmiş, Marsyas’ın da derisini yüzmüş, daha sonra da pişman olup, Marsyas’ı bugünkü Çine Nehri yapmış. Bu arada Friglerin birçok müzik aletini icat ettiğini, ilk flütün onlar tarafından kullanıldığını, dolayısıyla müziğin bu uygarlık için önemli olduğunu belirtmekte fayda var. Bir de bugün hala Anadolu’da buğday başaklarının rüzgarda salınırken “Midas’ın eşek kulakları” diye fısıldadığı söylenir.

Gordion’da öykü o kadar çok ki bunlardan birinde, Gordion düğümünü çözecek kişinin Asya’nın hükümdarı olacağı söylenmiş, bunu duyan Büyük İskenderde kılıcıyla düğümü ortadan ikiye bölüp, efsanenin gerçekleşmesini sağlamış. Günümüzde Türk halılarındaki çift düğüme Gördes Düğümü deniyor ve bu terim de Gordion düğümünden geliyor.

Gordion’da Lidya, Pers, Yunan ve Roma uygarlıklarından kalıntıları görmek mümkün. Yassıhöyük olarak da geçen Gordion’daki, höyüklerden birine 1950’li yıllarda Amerikalı arkeologların açtığı 60 metrelik bir tünelle ulaşıldı ve önceleri Midas’a ait olduğu sanılan bir kral mezarı bulundu. 300 metrelik çapı olan bu görkemli tümülüsteki mezar İ.Ö. 700’lü yıllara ait, mezarın bozulmadan günümüze kadar ulaşmasının sırrı hala gizemini koruyor.

Mezarda bulunan eserlerden, ahşap masalar, bronz kaplar, elbiseleri tutturmak için kullanılan iğneler şu anda Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergileniyor. Şehirdeki kazılarda çıkarılan eserlerden bazıları ise Gordion’daki ufak bir müzede ziyarete açık.

DİPNOT

Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin.

Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!

  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…