Gaziantep Müzeleri

Gaziantep Müzeleri

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi kenti bir müzeler şehrine dönüştürmeye kararlı. Bu amaçla yapılan çalışmalar sonucu 12 müze hizmete açılmış. Diğerlerinin de çalışmaları devam ediyor.

Bu müzelerden Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi, Mutfak Müzesi ile Cam Müzesi Kültür Yolu’nun üzerinde. Kahramanlık Müzesi kalenin içinde. Antep’in destan yazan savunmasına katılan halk resimler, rölyefler, maketler ve heykellerle anlatılmış.

Medusa Cam Eserler Arkeoloji Müzesi ise kendi alanında Türkiye’deki tek özel müze. Birkaç eski Gaziantep evinin restore edilmesiyle sağlanan alanda yaklaşık 2.000 cam eser ile 1.000 altın ve gümüş eserden oluşan bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Bununla yetinmeyen müze, bir kültür sanat merkezi işlevi de üstleniyor.

Emine Göğüş Mutfak Müzesi, kentin zengin mutfak tarihini ve kültürünü gözler önüne seriyor. Mutfak malzemeleri, kullanım şekilleri detaylı olarak anlatılıyor. 1909 yılında yapılan Göğüş Konağı, 2008 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek müzeye dönüştürülmüş. Misafir ağırlama gelenekleri, sofra düzeni, özel gün yemekleri mankenlerle canlandırılarak anlatılıyor.

Yemekleri ve mutfak kültürü konusunda çok hassas Gaziantepliler, kuşaklar arası aktarımı sağlamak için de ellerinden geleni yapıyorlar. Bu müze de çabalarının bir göstergesi ve Türkiye’deki ilk mutfak müzesi olma özelliğine sahip.

Gaziantep mutfağı bu zenginliğini, tarih boyunca farklı medeniyetlerin geçiş yolu üzerinde olmasına borçlu. Şehrin ünlü yemeklerini saymaya zaman yetmez, yüzlerce var… Ülkemizde yemek çeşidi en fazla olan il Gaziantep. Özellikle kebap ve et yemekleri ile tatlıları çok meşhur. Ancak gittiğinizde sakın bunlarla sınırlı kalmayın; yoğurtlu dövme çorbası, katmer, muhammara, yuvalama, içli köfte, pide ve börek çeşitleri, ekmek aşı, pancar kavurma gibi lezzetleri de deneyin.

DİPNOT

Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin.

Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!

  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…