20 Mar FENERBAHÇE VE KALAMIŞ
BİR TATLI HUZUR ALMAYA GELDİK
Gürültünün, şehrin keşmekeşinin dışında insanın ruhunu dinlendiren kurtarılmış bir bölge gibi Fenerbahçe. Eskilerin “bir tatlı huzur almaya” geldiği Kalamış ise Fenerbahçe’nin komşusu. Büyük bir marinaya ev sahipliği yapan semtin ismi Yunanca’da kamışlık anlamına gelen “Kalamissa”dan türemiş.
Yeşil bahçeler içinde, nisbeten az katlı apartmanların olduğu Fenerbahçe, adını burada bulunan fenerden almış. Semtteki bazı eski köşkler, zamana direnip bugüne ulaşmayı başarmış ve geçmiş güzel günleri hatırlatma görevini üstlenmiş. Dikkat çekenlerinden biri Fenerbahçe Parkı’nın yakınındaki Gloria Jeans Kafe’nin bitişiğinde yer alıyor; köşkün ahşap ön cephesi bir büstle dekore edilmiş, üst kattaki cumbayı desteklemek için ise parlak, yeşil renkli ejderhalar kullanılmış. Varlıklı kesimin yaşadığı bu bölgede lüks restoran ve kafeler de var.
Fenerbahçe Stadyumu
Şükrü Saraçoğlu Stadyumu “Sarı Kanaryalar” ın Fenerbahçe’deki evidir. 1908’de inşa edilen stadyum 2006’da 54.000 taraftar alacak şekilde genişletildi. Son derece modern bir donanıma sahip olan yapının altındaki Fenerium’dan hediyelik eşya alabileceğiniz gibi, buradaki küçük müzeyi de gezebilirsiniz. www.fenerbahce.org sitesine göz atabilirsiniz.
Yolun karşısında, Lefter Küçükandonyadis’in (1925- ) heykeli var. Efsane oyuncu Lefter, 615 maçta attığı 423 golle, milli takımda oynadığı 50 maçta attığı 20 golle ve gerçek bir İstanbul beyefendisi olmasıyla, sadece Fenerbahçeliler için değil, tüm futbolseverler için bir kahraman, yaşayan bir efsane. Rekorları Galatasaraylı Hakan Şükür tarafından ancak geçtiğimiz yıllarda kırıldı. Adını taşıyan bir sokağın olduğu Büyükada’ya yerleşti.
Fenerbahçe Parkı
Kalamış Marina’nın güneyinde, Bizans imparatorları ve Osmanlı padişahları, belki de mehtabın denizdeki yansımalarını izlemek için saraylar inşa ettirmiş. Marmara Denizi’ne doğru uzanmış bu yarımadanın üstündeki bahçeler XIX. yüzyılda halka açık parka dönüştürülmüş ve çok rağbet gören gezi alanları haline gelmiş. İhmal edilen park, Çelik Gülersoy’un 38 yıl genel müdürlüğünü yaptığı Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından 1990 senesinde kurtarıldı. Sarayburnu ve Prens Adaları’na doğru bakıldığında görülen manzara nefes kesen cinsten, özellikle hafta sonları yürüyüş yapmak isteyenlerin vazgeçilmez mekanı. Parkın bir kısmı yabani çiçeklerin yetiştirilmesi için kullanılıyor.
Kalamış ve Marina
XIX. yüzyıldan kalma Ayios Ioannis Hrisostomos Kilisesi’ni (Altın Ağızlı Yuhanna) Kalamış Marina’nın tam karşısında göreceksiniz. Kilise adını 344 yılında Antakya’da doğan ve Bizans imparatoru tarafından zorla Fener patriği yapılan Yuhanna’dan alıyor. İyi bir vaiz olduğu için altın ağızlı demişler. Bina dışarıdan pek dikkat çekmese de içindeki ikonlar çok güzel. Narteksindeki İstanbul’u tasvir eden, XIX. yüzyıl yapımı taş baskı muhteşem.
İstanbul’un iki büyük marinasından biri Ataköy’de, daha geniş bir kapasiteye sahip olanı da Kalamış’ta bulunuyor. 1000’den fazla tekneye servis verebilen marinayı, portföyünde Türkiye’deki başka marinalar da bulunan Setur (www.seturmarinas.com) işletiyor.
NASIL GİDİLİR?
Eminönü veya Beşiktaş’tan Kadıköy’e gemiyle gelip deniz kıyısından yürüyebilir ya da Fenerbahçe dolmuşuna binebilirsiniz.
Sayılarla Fenerbahçe
- 1907’de kuruldu
- Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı 8 kez kazandı
- Türkiye Ligi’ni 17 kez kazandı
- Türkiye Kupası’nı 4 kez kazandı