CUNDA’NIN YILDIZLARI

CUNDA’NIN YILDIZLARI

Cunda’nın son yıllarda kazandığı çok değerli iki kültür yatırımı var. Sahip oldukları önemle ada sınırlarını aşan adımlar olarak değerlendirilmeyi hak ediyor…

Adanın merkezinde 1873’te yapılan Rum Ortodoks Kilisesi, o yıllarda adada yaşayan yaklaşık 10 bin kişilik cemaate hizmet vermiş. Koruyucu baş melekler Cebrail ve Mikhail’e adandığı için Taksiyarhis adını alan kilisenin, vaktiyle tüm dünyadaki Ortodoks kiliselerinin zeytin, zeytinyağı ve sabun ihtiyacını karşıladığı da anlatılıyor. Ne var ki tek kubbeli, bazilika tipinde, dikdörtgen planlı bu neo-klasik yapının başına gelmeyen kalmamış!

Bir dönem minaresiz cami olarak kullanılmış ve içinde ibadet edilebilmesi için ikonaları sökülmüş, tasvirlerin üzeri boyayla kapatılmış. 1944’te depremle hasar görünce terkedilmiş. Uzun yıllar kendi yalnızlığıyla baş başa bırakılmış, bakımsızlıktan harabeye dönmüş. Ta ki Koç grubu duyarlılık gösterip restorasyonu üstlenene ve ülkemiz kültür haritasına müze olarak kazandırana kadar.

Kafesinde Bir Mola Verin

Tam 2 yıl süren başarılı bir restorasyonun ardından, Ankara ve İstanbul’daki muhteşem Rahmi Koç Müzelerinin minyatürü sayılabilecek bir koleksiyonla Mayıs 2014’te açıldı. İçinde Koç Müzeciliğinden alışkın olduğumuz üzere teknoloji ve sanayi tarihine yolculuk yaptıracak koleksiyon parçaları ve çok özel oyuncaklar var. Pazartesi günleri ziyarete kapalı olan müzenin Ayvalık’a özgü çizimlerin yer aldığı ürünleri bulabileceğiniz bir mağazası ve keyifli molalara adres olan bir de kafesi var.

Manzaraya Nazır Kitaplık

Diğer önemli proje aslında daha eski; 2007 yılında açılan Sevim Necdet Kent Kitaplığı. Adanın tepesinde yer alıyor. Geçmişte Agios Yannis Kilisesi’ne ve ona un sağlayan değirmene sahip tepede uzun yıllar harap haldeki duvarlar vardı sadece… Çıktığınızda önce bu hali canlandırın gözünüzde. Hemen ardından bugünkü güzelliğine emeği geçenlere bir teşekkür yollayarak; önce kitaplığın ardından da güzelim manzaraya karşı yudumlayacağınız limonatanın tadını çıkarın. Değirmenin giriş katındaki küçük mağazaya uğramayı da ihmal etmeyin.

‘Göremediğime Değil Okuyamadığıma Üzülüyorum’

Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından yapılan restorasyon sonrası açılan kitaplığın ismi de bağışçısı da çok tanıdık. Uzun yıllar Coca Cola’nın CEO’luğunu yapan Muhtar Kent’in anne ve babasının adını taşıyor. Koleksiyon ise emekli Büyükelçi Necdet Kent’e ait bin 300’ün üzerindeki kitabın oğlu Muhtar Kent tarafından bağışlanmasıyla oluşturulmuş. İlerleyen yaşında görme sorunları yaşayan Necdet Bey’in; “Göremediğime değil okuyamadığıma üzülüyorum” sözleri, umarım herkese ilham olur.

DİPNOT

Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin.

Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!

  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…

DAHASI VAR

Bölge hakkında daha fazlasını merak edenler “Cunda”, “Ayvalık”, “Şeytan Sofrası ve Efsaneler” yazılarıma göz atmayı da unutmayın.