ÇANKIRI – BAŞKA BİR BAKIŞ

ÇANKIRI – BAŞKA BİR BAKIŞ

llgaz Dağı Milli Parkı

Hem Çankırı’nın hem de Kastamonu’nun il sınırları içinde kalıyor park. Zengin bitki örtüsü ve buna bağlı olarak değişik hayvan türlerine ev sahipliği yapmasının yanı sıra kış sporları için de uygunluğu ve el değmemiş güzelliği dağın bir cazibe merkezi olması için yeterli. İlgilenenler için yayla gezileri ve çeşitli doğa sporları gibi aktiviteler de düzenleniyor. 1800 metre yükseklikteki Yıldıztepe’de kayak yapmak kış sporlarını sevenlerin “mutlaka” listesinde yer alıyor.

Cendere (Salman) Höyük ve İndağı Kaya Mezarları

Şehirden Kastamonu yoluna doğru ilerlediğinizde yol kenarında göreceksiniz. Bu yörede bulunan ilk büyük höyük ve elde edilen bulgular Çankırı tarihinin Hititlerden de önceye, eski tunç çağına dayandığını gösteriyor. İnsan eliyle oyularak yapılan mağaralarda kaya mezarları, mezar odaları ve kilise benzeri tapınaklara da rastlanıyor.

Sakaeli Kaya Mezarları

Şehrin Orta ilçesine bağlı bir köy Sakaeli. Köydeki tepenin yamacında bulunan ve büyüklüğü 3 metrekare ile 100 metrekare arasında değişen odacıklar şeklindeki kaya mezarlarının Roma ve Bizans dönemine ait olduğu söyleniyor.

Beşdut Kaya Mezarları

Merkez ilçenin Beşdut Köyü’ne gittiğinizde nehrin iki yakasındaki kayalara oyulmuş ve MÖ 6’ncı yüzyıldan kaldığı düşünülen iki kaya mezarı var. Yörede yerleşimin ne kadar eski olduğu düşünüldüğünde etraftaki diğer kaya mezarları da ziyaretçiler için sürpriz olmuyor.

Yamaç Paraşütü

Çankırı ve Ilgaz da bu spora gönül verenlerin tercih ettikleri yerlerden. 2010 yılında Türkiye ve Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası da Çankırı’nın Bayramören ilçesinde yapıldı.

Termal Turizm

Bölge şifalı sular açısından çok şanslı. Kazancı ve Ilısılık maden sularının içerdikleri mineraller ile mide bağırsak sistemi, karaciğer ve pankreas üzerinde olumlu etki yaptığı söyleniyor. Kurşunlu ilçesinde bulunan ve 54 derecelik bir suya sahip olan Çavundur Termal Kaynağı, 16 derece suyuyla cilt hastalıklarında iddialı olan Bozan Hamamı şehrin termal zenginliklerinden sadece birkaçı.

DİPNOT

Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin.

Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!

  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…

ÇANKIRI MUTFAĞI

Tipik bir Orta Anadolu mutfağının tüm özelliklerini taşıyor, yani burada beslenme ağırlıklı olarak tahıla dayanıyor. Gelmişken sarmısaklı et, yaren güveci, etli hamur (mantı), fit fit aşı, çet böreği, keşkek, bıhtı, tatlı olarak da çekme helvası, yumurta tatlısı denemeden ve kızılcık ekşisi içmeden dönmeyin. Tercihlerinizi esnaf lokantalarından yana kullanın derim.

DAHASI VAR!

Şehir hakkında dahasını merak edenler “Çankırı” ve “Tuz Mağarası” yazılarıma göz atmayı unutmayın.