29 Oca BURSA
Osmanlı’nın ilk başkenti olan, tarihi 8500 yıl öncesine uzanan Bursa, her adımından tarih fışkıran bir kent. Dile kolay, 2 binin üzerinde korunması gereken kültürel varlığa sahip. Üzerine bir de kendisine “yeşil” unvanını armağan eden ve yaşları 1 ile 6 asır arasında değişen 800’ün üzerindeki anıt ağacı ekleyin. Bir sanayi kenti olmasının getirdiği hareketliliği ve şehrin kazandığı yeni değerleri de göz önüne alın. Tüm bunların yanına, zincire bir de lezzet halkasını ekleyin. Doğası, tarihi, kültürü, yemekleri, olmazsa olmaz durakları ve yepyeni mekanları ile karşınızda adım adım Bursa…
Hanlar bölgesi Bursa’nın olmazsa olmazı. Koza Han ilk durağınız olsun. Geçmişte ipek ticaretinin merkezlerinden olan han bugün de büyük şehir koşturmasına şehrin içinde mola vermek isteyenlerin adresi. Burada oturup biraz etrafı gözlemek ve tabii ki bir kahve keyfi yapmak ruhunuza iyi gelecek.
İstanbul’daki kadar turistik olmayan ve hala yerel tatlar taşıyan Kapalı Çarşı’ya bir de civardaki diğer hanlara uğrayın. Adım başı ipekli kumaşlar, antikalar, havlular çıkacak karşınıza…
Tophane de bulunan Osmanlı Devleti kurucularından Osmangazi ve Orhangazi türbelerini ziyaret edin. Ardından Bursa’yı kuşbakışı izleyin.
Bursa’da Osmanlı padişahları tarafından yaptırılan son külliyeyi görmek için Muradiye Külliyesi’ne gidin. 2. Murat tarafından 1426’da yaptırılan külliyede cami, medrese, hamam, türbe bir arada. Yalnız caminin mihrabı orijinal değil, 18. yüzyıla ait.
Şifayı suda saklayan tarihi kaplıcalara gidin. Halk arasında Armutlu Hamamı olarak da bilinen Eski Kaplıca, 14. yüzyılın son çeyreğinde 1. Murat tarafından yaptırılmış.Yeni Kaplıca ise 16. yüzyıl ortalarında, Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı ve sadrazamı Rüstem Paşa tarafından yaptırılmış. 10 kubbeli yapı klasik Osmanlı hamam mimarisinin tüm özelliklerini yansıtıyor.
Şehirdeki manevi rotaları takip etmek isterseniz, ilk durağınız merkezde yer alan Ulu Cami olsun. 1400 yılında Yıldırım Bayezid tarafından Niğbolu Zaferi’nin şükrü olarak yaptırılmış. Çok kubbeli anıtsal yapıların ilki olma özelliğine sahip; tam 20 kubbesi var. Sultan Bayezid’in Bursa’ya 20 cami yaptırma sözünü, 20 kubbeli tek cami yaptırarak yerine getirmesinin sonucu. İçi birbirinden güzel hat örnekleriyle süslü ve tam ortasında çok hoş bir şadırvan var.
Bursa denince Yeşil Cami ve Yeşil Türbe de olmazsa olmaz. Camiyi, Sultan 1. Mehmed (Çelebi), 1424 yılında yapılmış. Adını bulunduğu semte veren camideki mermer işçiliği, çiniler ve hat levhaları adeta sanat eseri. Mermer taç kapısı oymacılık sanatı şaheserlerinden. Hemen karşısında 1.Mehmed ve ailesinin yattığı Yeşil Türbe var. Osmanlı’da sandukalar ve tüm duvarların çiniyle kaplandığı tek türbe ve adını da bu çinilerin renginden alıyor. Etrafındaki asırlık çınarlara hayran kalacağınız cami ve türbe UNESCO korumasında.
Bursa evliyalar şehri olarak da bilinir. Tezveren Hazretleri, Somuncu Baba ve Üftade Hazretleri şehrin manevi atmosferinin en yoğun hissedildiği yerler.
Hüdavendigar Külliyesi, Yıldırım Külliyesi ile Emir Sultan Camii’ni görmeden dönmeyin.
NEREDE NE YEMELİ?
Bursa denince akla önce İskender gelir. Tercihiniz, benim de her gittiğimde yolunu tuttuğum Uludağ Kebapçısı Cemal / Cemil Usta’dan yana olsun derim.
Kayhan Çarşısı içinde pideli köfte yemeniz, arkasından tahin helvası tatmanız gerek.
Kapalı Çarşı’nın içinde Akay Çiğbörek ve Namlı Ciğerci’ye gidin.
Heykele yakın Ulus Pastanesi’ne uğrayıp “Anjelika reçeli” alın. Uludağ’da yetişen melek otu bitkisinin gövde kısmından yapılan reçeli Bursa’nın yerlileri bilir ve müdavimidir. Yazıyı okuduğunuza göre artık siz de biliyorsunuz. Ayrıca buraya özgü Marshall pastasını ve armut kurabiyeyi de deneyin.
Şef Ömür Akkor’un farklı yörelerden yemekleri başarıyla yorumladığı ve meşhur çini tabaklarıyla sunduğu Zennup hem şık hem lezzetli bir seçenek.
Kültürpark içindeki Altınceylan bir Bursa klasiği. İster bir şeyler atıştırmak ister akşam yemeği için gidebilirsiniz. Gece hayatı ve davetler için de Bursalıların en sevdiği adresler arasında.
Şehrin eğlenceli ve dinamik bölgesi olan Nilüfer’deki Podyum Park’ta birçok kafe – restoran alternatifi var.
Şehrin yeni gelişen Balat bölgesinde hemen ormanın yanındaki konumuyla Bamboo Park’ta alternatif çok. Kaburga Et lokantası, Pronto Cafe & Bistro aklınızda olsun.
DAHASI VAR
Bölge hakkında daha fazlasını merak edenler; “Bursa Müzeleri”, “Cumalıkızık”, “Bursa – Misi Köyü” yazılarıma göz atmayı da unutmayın.