ALANYA

ALANYA

Eski dildeki adı “Korakos”, karga ve karabatakların çok olduğu yer anlamına geliyor. Ortaçağ’daki adı “Kalonoros”, Güzel Dağ demek. Günümüzde ise herkesin bildiği Alanya. Anadolu Selçuklu Sultanı Keykubat, tahta çıktığı zaman, “Alâeddin” ünvanını almış. Bu unvandan esinlenerek, “Ala’nın kenti” anlamına gelen “Alaiye” bugünkü Alanya’nın ismi olmuş.

Kentin Simgesi Kızılkule

Alanya antik devirde de popülermiş. Öyleki Antonius tarafından Kleopatra’ya hediye edilmiş. Fakat tarihte hiçbir zaman önemli bir rol oynamamış. Ta ki 1226 yılında Alâeddin Keykubat Suriyeli bir mimara Kızılkule’yi yaptırana kadar; sadece bu kule, kenti dünyaya tanıtmaya yetmiş.Kule, kırmızı tuğladan yapıldığı için bu adla anılıyor. En üst katında olağanüstü bir manzara var.

Tersane, Alanya’da görülmesi gereken bir başka yer. Gene Keykubat tarafından, 1228 yılında yaptırılmış. Selçuklulardan kalan tek tersane olma özelliğini koruyor. Tersane’nin hemen yanındaki kulenin de silah deposu olarak kullanıldığı biliniyor.

Ne Yapılır?

Kızılkule’yi ziyaret edin. Tepeye kadar sadece 87 basamak var.

***

Tersaneye gidin.

***

Ehmedek Kapısı ve İçkale’yi ziyaret edin.

***

Damlataş Mağarası, sadece şöhretli olduğu için gezilebilir. Bazen çok kalabalık oluyor. Dim Mağarası daha güzel. Halk arasında “Gavur İni” deniyor.

***

Elikesik Köyü’ne gidip “sora sora” bulabileceğiniz Sinek Kalesi’nde muhteşem bir manzara var. Kale çevresindeki eski evler görülmeye değer.

***

Tekne gezintisi yapabilirsiniz. Hele bazı deniz mağaralarına tekneler girebiliyor ki çok etkileyici. Korsanlar Mağarası, Aşıklar Mağarası, Fosforlu Mağara, Kleopatra ve Ulaş Plajları günlük turlarla gidilen yerler.

***

İncekum’u mutlaka görün.

***

Eski bir Selçuklu kervansarayı olan Şarapsa Hanı’na gidin.

***

Alanya Müzesi’ni gezin. Atatürk’ün 18 Şubat 1935’te bir gece kaldığı ev, Fatih Sultan Mehmet Caddesi üzerinde yer alıyor.

***

Alanya’nın eski mahallerinde dolaşmak ve eski Alanya evlerini seyretmek, yapılacak en keyifli şey.

DİPNOT

Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin.

Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!

  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…

AVRUPALILARIN GÖZDESİ

Alanya’ya son yıllarda yerleşen çok sayıda Alman ve Hollandalı var. Çoğu emekli olup gelmişler ve buradan ev almışlar. Alanya’nın birdenbire kozmopolit bir yapıya bürünmesine neden olmuşlar. Pazarda, minibüste, postanede, bankada; yaşamın her anında bir başka dil duymak mümkün. Hele bilirsiniz, biz Türkler, dilimizi yarım yamalak konuşan yabancılara, yeni konuşmaya çalışan çocuklar kadar sevgi ve şefkat duyarız; bu sıcak ve naif duygular için Alanya tam yeri!