Balıkesir

Balıkesir

İstanbul’a oldukça yakın ana ulaşım kavşağında kurulmuş olmasına rağmen büyük ihtimalle hakkında çok da şey duymadığınız bir şehir Balıkesir. Bununla beraber, bu Balıkesir’de görülecek yerler hiç yok anlamına gelmez.

İsmi genellikle İstanbul ve Rumeli Hisarı ile birlikte anılan, Fatih Sultan Mehmet’in kayınpederi ve sadrazamı Zağanos Paşa’nın istirahatgahı burada. Zağanos Paşa İstabul’u almadan çok uzun seneler önce Fatih’in yanında yer almış. Padişahın fetihi birlikte planladığı ekibin de içindeymiş. Osmanlı’nın İstanbul’u almasında başrollerden birini oynayan Rumeli Hisarı’nın yapımında görev aldığı için hisarın azametli kulelerinden birine de Paşa’nın adı verilmiş.

Zağanos Paşa Balıkesir’in ana cami olan Yeşilli Cami’nde gömülmüş. Caminin arka tarafındaki altıgen planlı türbede eşi Sitti Nefise Hanım ile birlikte yatıyor. Caminin ilk olarak hangi tarihte yapıldığı tam olarak bilinmiyor, kesin olarak bilinense 1897 yılındaki depremde yerle bir olduğu ve daha sonra yeniden yapıldığı. Türbenin çevresi zaman içinde çok değişmiş ve türbe bugün gelişmesine devam eden, özellikle peynirleriyle ün salmış alışveriş bölgesinin tam ortasında kalmış. Buraya kadar gelmişken hatırlatalım, değişik çeşitlerde peyniri elbette bir çok markette bulabilirsiniz ama ağzının tadına düşkün olanlar, özellikle kelle peyniri almak isteyenler Peynir Pazarı’nı tercih ediyor.

Burası kolay kolay ayrılabileceğiniz bir bölge değil çünkü Peynir Pazarı’nın hemen yanında son derece davetkar bir de hal var. Üstelik burada peynir çeşitlerinin yanı sıra kimini bildiğiniz kimini ise hayatınızda hiç duymadığınız şifalı otları satan aktarları bulmanız da mümkün.

Eski Balıkesir’de tarihin kalbinin attığı yerdir 1827 yılında inşa edilen saat kulesi. Orijinali İstanbul’daki Galata Kulesi’ne benzer olarak yapılmış olan kule 1897 senesindeki depremde yıkılmış. 1902 yılında saatin olduğu yüzünde Arap numaraları taşıyan, tepesinde soğan şeklinde bir kubbesi olan beş katlı bir bina olarak yeniden yapılmış. 1962 yılında çok başarılı bir restorasyon geçiren saat kulesi şehrin sembolü olmaya devam ediyor.

Zağanoş Paşa’nın dışında, şehir merkezinde balık pazarı yolunun hemen karşısındaki zarif türbede gömülü olan bir önemli kişi daha var. Karesi Bey 1345 senesinde Osmanlılar tarafından ele geçirilinceye kadar bölgeyi kontrolleri altında tutan Karesioğulları Beyliğini kurmuş bir 14. yüzyıl emiri. Balıkesir’deki pek çok bina gibi, onun orijinal türbesi de 1897 depreminde yıkılmış ve 1922 senesinde yeniden yapılmış. Ailesinden biri olduğu tahmin edilse de Karesi Bey’in yanında kimin gömülü olduğunu kimse bilmiyor.

DİPNOT

Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin.

Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!

  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…

BALIKESİR MÜZESİ

Balıkesir’in mükemmel ancak hakettiği ilgiyi görmeyen küçük bir müzesi var. Müzeye, 18 Mayıs 1919 tarihinde Alacamescid Toplantısı’nın düzenlendiği bina ev sahipliği yapıyor. Toplantıda yöre halkının İzmir’in Yunan ordusu tarafından istilasına direnmeye karar vermesiyle Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımlarından biri de atılmış. Karar şehirde coşkuyla kutlanmış.

Balıkesir Roma ve Bizans dönemlerinde Palaeokastron (Eski Kale) olarak adlandırılırmış ve eyaletin de başşehriymiş. Bu nedenle Balıkesir müzesi zamanın en önemli şehirlerinden olan Erdek yakınlarındaki Cyzicus’u da kapsayan geniş bir bölgede ele geçen bulgulara ev sahipliği yapıyor. Eğer Balıkesir civarında gezmeyi planlıyorsanız, müzeye uğramayı ihmal etmeyin.

İZ SÜRÜN...

Balıkesir’de ne yazık ki bugün eski ve çok zarar görmemiş bir bina bulmak için modern yapılaşmaya kurban edilmiş ana caddede azimle yürümek ve iz sürmek zorundasınız. Şehri keşfetmeye karar verdiyseniz eğer, başlangıç noktası olarak seçebileceğiniz en iyi yer saat kulesinin arkasındaki tepelik alandır. Buradaki Kazım Özalp Caddesi’nde bulunan birçok eski Osmanlı evi onarılmaya başlanmış. Tepenin üzerindeki Güzel Sanatlar Akademisine ise harika bir 19. yüzyıl binası ev sahipliği yapıyor. Buraya geldiğinizde göreceğiniz 14. yüzyıl camii bölgede orta çağda da yerleşim olduğunu hatırlatan ender eserlerden.